fbpx

GOMILAJU SE AFERE MINISTRICE ŽALAC Vlasnik Mercedesa je tvrtka Josipa Stojanovića Jollyja koja je pobijedila na natječaju njezina ministarstva

Gradska tvrtka Splitski promet početkom ovog mjeseca s tvrtkom Jolly Auto line d.o.o. iz Šibenika potpisao je ugovore o nabavi 20 autobusa marke Mercedes, a veći dio svote za kupnju autobusa doći će iz EU fondova, javio je Radio Split 8. ožujka. Ta vijest dobila je malo veću važnost danas, kada se doznalo da je luksuzni Mercedes koji je već mjesecima parkiran u dvorištu obiteljske kuće ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car šibenskog tajkuna Josipa Stojanovića Jollyja.

Naime, isti gospodin vlasnik je gore spomenute kompanije Jolly Auto line d.o.o., što znači da je njegova tvrtka sudjelovala na natječaju vezanom za Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Ministrica Žalac je u listopadu prošle godine osobno potpisala ugovor za kupnju novih autobusa gradske tvrtke Promet, doznaje Net.hr. Upravo na temelju tog ugovora raspisan je natječaj za nabavu novih autobusa na kojem je pobijedila Jollyjeva tvrtka.

TKO JE VLASNIK MERCEDESA?

Ministrica je ranije danas na pitanje novinara o svojim vezama s gospodinom Jollyjem reagirala prilično nervozno. Priznala je “da ga poznaje i da će ga poznavati cijeli život”, nakon čega je odjurila ne davši novinarima priliku da joj postave dodatna pitanja. S obzirom na to da je njegova tvrtka pobjeđivala na natječajima vezanim za povlačenje sredstava iz EU fondova, što je u nadležnosti ministrice Žalac, još se važnijim čini pitanje vlasništva limuzine u njezinom dvorištu.

Ministrica je danas rekla da Mercedes nije njezin, nego da pripada njenim roditeljima. Automobil stoji u njezinu dvorištu jer je njezin “brat dovezao svoj auto kod mame i nema se gdje parkirati“, pokušala je objasniti ministrica, ali nije znala reći jesu li njezini roditelji vlasnici auta, ili su ga unajmili. “Taj su automobil moji roditelji kupili prije dva mjeseca”, prvo je rekla, a onda se ispravila i rekla da je Mercedes “rentan kroz ugovor o najmu i kada se otplati onda će se vjerojatno kupiti, vidjet ćemo”. Ministrica nije odgovorila na pitanja novinara o primanjima svojih roditelja, koji si izgleda mogu priuštiti kupnju auta koji stoji barem 50 tisuća eura, ili u slučaju da su ga unajmili, 1250 kuna dnevno.

VEĆI DIO NOVCA IZ EU FONDA

Tvrtka Promet naručila je ukupno 34 autobusa. Preostalih 14, koji nisu Mercedesovi, su marke MAN, a nabavit će ih Auto Hrvatska prodajno servisni centri d.o.o.. Ukupna vrijednost cijelog posla je 73,9 milijuna kuna, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Sredstva su osigurana ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava koji je u 2018. godini potpisan između Prometa d.o.o., Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU). Za taj je projekt osigurano 74,9 milijuna kuna, odnosno 93,6 milijuna kuna s PDV-om., od čega 85 posto pokriva EU iz Kohezijskog fonda, a preostali iznos je iz proračuna Republike Hrvatske, piše Radio Split.

ČUVENA SLIKA MARIĆA I STOJANOVIĆA IZ MOSKVE

A ministrica Žalac nije jedina koja je dobra s ovim šibenskim poduzetnikom. O prijateljstvu s njim danas je pričao i ministar financija Zdravko Marić koji kaže kako Stojanovića dobro poznaje, da su bili prijatelji prije njegove dužnosti u Vladi, a bit će i nakon toga. O tome koliko su dobri prijatelji vjerojatno govori i to što su zajedno u Moskvi pratili Svjetsko nogometno prvenstvo.

Novinar N1 televizije Elvir Mešanović maloprije je na Twitteru podsjetio i na čuvenu fotografiju na kojoj ministar Marić sjedi Stojanoviću na ramenima i veselo navija za hrvatske nogometaše.

Izvor: Telegram.hr