fbpx

Bugarima i Rumunjima plaće rastu, uskoro bi mogli imati veće nego Hrvati

Prosjećna isplaćena neto plaća u Hrvatskoj trenutačno iznosi 6.400 kuna, odnosno oko 860 eura. Po tome se Hrvatska nalazi u sredini među 11 novih članica EU-a. No, nastavi li se ovako, sve srednjoeuropske zemlje za koju godinu prestići će Hrvatsku i po plaćama i po životnom standardu, piše Novi list.

Prošle godine plaće su u razvijenim zapadnoeuropskim zemljama povećane za 2,6 posto zbog skorih izbora za Europski parlament. U Hrvatskoj, u zadnjih pet godina, plaće nominalno rastu po stopi od oko 4 posto. Međutim, u Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj plaće napreduju po stopama od 8 do 15 posto godišnje, prema podacima njihovih nacionalnih statističkih službi i agencija.

Navedene zemlje srednje i jugoistočne Europe imaju visoke stope gospodarskog rasta, od četiri do pet posto godišnje, dvostruko veće od Hrvatske. Međutim, pravi razlog za veće plaće je u tome što Poljska, Mađarska, Češka ili Rumunjska žele zadržati ljude u domovini, omogućujući im viši standard. Zbog masovnog iseljavanja proteklih godina te su države danas ostale bez dovoljno radnika, pa je broj nezaposlenih u njima pao na samo tri do četiri posto.

Najdrastičniji primjer je Rumunjska

Najbolji primjer je Rumunjska u kojoj bruto plaće već dvije godine rastu po stopi većoj od 15 posto, ponajprije u javnom sektoru. Njihova vlada želi spriječiti raspad zdravstvenog sustava i javnih službi, zbog bijega stručnjaka i kvalificiranih ljudi u razvijene zemlje.

Prosječna neto plaća u Rumunjskoj početkom ove godine popela se na oko 620 eura, što je oko 50 posto više nego prije dvije godine. Samo prošle godine plaće medicinskog osoblja, nastavnika i profesora skočile su za oko 30 posto. Zbog manjka građevinskih radnika, njihove su plaće početkom ove godine skočile za 40 posto, zahvaljujući velikom povećanju minimalne plaće. Bruto plaće građevinskih radnika istodobno su porasle tek 13 posto, jer se vlada odrekla dijela poreza.

Plaće u rumunjskom javnom zdravstvu od ožujka su se povećale za dodatnih čak 70 posto. Tako medicinska sestra ima plaću od najmanje 556 eura, a ona s višom stručnom spremom najmanje 645 eura, ne računajući bonuse. Liječnici opće prakse primaju najmanje 1.960 eura. Zbog prekovremenih sati i rada u hitnoj službi liječnici mogu mjesečno zaraditi i dvostruko više, tvrdi Romania Insider. Najbolje plaćeni zdravstveni djelatnici primaju više od 4000 eura mjesečno, piše Novi list.

Slično je i u ostalim srednjoeuropskim zemljama. Bruto plaće u Mađarskoj u prošlim su dvjema godinama rasle po stopama od 12 posto, a početkom ove godine nastavljaju napredovati tempom od 10 posto, prema državnoj statistici. U Češkoj bruto plaće već dvije godine rastu po stopi od oko 8 posto, a u Poljskoj od 7 posto.

Izvor: Novi list