fbpx

DRUŠTVENE MREŽE Facebooku zbog kršenja privatnosti prijeti kazna od pet milijardi dolara

Američka Federalna tržišna komisija (FTC) poznatu društvenu mrežu mogla bi kazniti s velikom globom, ispostavlja se, ne predstavlja preveliki udar za kompaniju koja je samo u prošlom kvartalu zabilježila porast dobiti od 15 milijardi dolara

Facebook bi uskoro mogao platiti kaznu koja bi mogla doseći iznos od pet milijardi dolara. Vijesti o ovoj kaznenoj mjeri dolaze u sklopu financijskoj izvješća samog Facebooka koji je pored spomenutog penala naveo uglavnom pozitivne stvari (za kompaniju, naravno). Facebook tako nastavlja rasti sa zaradom od 15 milijardi dolara u prva tri mjeseca 2019.

Facebook je zabilježio sudske troškove od 3 milijarde dolara, citiramo, ‘vezane uz FTC-ovu istragu platforme i načina na koji koristi korisničke podatke’. Troškovi su rezultirali padom zarade od oko 51 posto godišnjeg pada neto zarade, to jest 2.4 milijarde dolara. Pored ove jednokratne potrošnje, naglašava Facebvook, kompanija bilježi zaradu koja je premašila očekivanja, uračunavši operativnu maržu (22 posto) koja je za dvadeset bodova viša, prenosi The Guardian.

‘Pretpostavljamo da će gubici sezati od 3 do 5 milijardi dolara’ kažu iz Facebooka. ‘Sam pravni postupak ostaje nerazriješen te trenutno ne možemo procijeniti kada će on biti priveden kraju’.

Podsjetimo, FTC je pokrenuo istragu vezanu uz Facebookovu praksu korištenja privatnih podataka korisnika još u ožujku 2018. kao odgovor na skandal vezan uz Cambridge Analyticu. Razlog istrage bilo je otkriti je li prosljeđivanje podataka Cambridge Analytici kršilo dogovor između Facebooka i FTC-a potpisanog 2011. Facebook i FTC su anvodno pregovarali oko nagodbe koja bi mogla biti puno veća od trenutno najvećeg penala vezanog uz nepropisne prakse – 22.5 milijuna dolara tešku globu koja je Google snašla u 2012.