fbpx

Američki dolar dosegnuo najvišu razinu u zadnje dvije godine, a potom naglo pao

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna znatno oscilirala, pa je u jednom trenutku dosegnula najvišu razinu u dvije godine, a potom oštro pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,4 posto, na 97,57 bodova, nakon što je polovicom tjedna dosegnuo 98,37 bodova, najvišu razinu u dvije godine.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti prošloga tjedna skliznuo 0,7 posto, na 109,30 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,4 posto, na 1,1203 dolara.

Dolar je jačao početkom tjedna jer su ga ulagači smatrali sigurnijim utočištem za kapital dok su rasle tenzije u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

Napetosti rastu od kada je SAD uvrstio Huawei na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez dozvole vlade zbog prijetnji nacionalnoj sigurnosti.

Uz to, Washington je poručio da bi za mjesec dana mogao povećati carine na još oko 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, nakon što je nedavno povećao carine na 200 milijardi dolara kineskog uvoza.

Kina je na to najavila protumjere na uvoz iz SAD-a i poručila da bi Washington trebao korigirati svoje pogrešne poteze kako bi se trgovinski pregovori nastavili.

Zbog tih napetosti, u četvrtak je vrijednost dolara dosegnula najvišu razinu u dvije godine, no potom je oštro pala.

Pritisak na dolar uslijedio je nakon podatka iz američkog proizvodnog sektora koji je pokazao da je aktivnost u svibnju pala na najniže razine u posljednjih gotovo deset godina.

To je potaknulo bojazni da bi trgovinski rat s Kinom mogao pogoditi američko gospodarstvo i naštetiti dolarovu statusu valute-utočišta.

Do sada se glavnina teškoća uslijed američko-kineskog trgovinskog rata osjećala u Aziji, gdje su gospodarstva od Singapura do Tajlanda redom zabilježila slabije rezultate.

“Mnogi su ljudi s razlogom očekivali da bi trgovinski ratovi mogli biti povoljni za dolar i da ostale zemlje ne mogu uzvratiti. No, u stvarnosti je situacija složenija. Podaci o proizvodnim aktivnostima i ostali faktori poput priče s Hauweijem redom izazivaju stres američkom gospodarstvu i narušuju raspoloženje”, ocijenio je valutni analitičar Commerzbanka Ulrich Leuchtmann.

Eskalacija trgovinskih napetosti i slabi gospodarski podaci razlozi su pojačanih očekivanja da bi američka središnja banka Fed mogla u skorije vrijeme smanjiti kamatne stope.

Objava zapisnika s posljednje sjednice Feda nije znatnije utjecala na tržište jer se pokazalo da su čelnici Feda suglasni da nema razloga za mijenjanje kamatnih stopa i da će još neko vrijeme biti strpljivi po tom pitanju.

„Ne izgleda kao da su spremni zazvoniti na uzbunu i razgovarati što bi mogli poduzeti. Čini se da je Fed upravo tamo gdje želi biti i ne želi se nagnuti niti na jednu stranu”, tumači Art Hogan, strateg u tvrtki National Securities.