fbpx

Anketa otkrila što Zadrani žele u Vruljici

Velik broj Zadrana sinoć je privukla javna tribina koja se nastavlja na provedenu anketu Park naš svagdašnji: Kakvu Vruljicu bi ti? U anketi koja se bavi potencijalnim sadržajima i razlozima boravka u toj zelenoj oazi u centru grada sudjelovalo je više od 400 građana.

Mišljenja su različita. Dio njih protivi se bilo kakvoj intervenciji u park, neki bi pak uređena mjesta za ležaljke, rošitlj te razne druge zabavne i sportske sadržaje (neki su izrazili želju i za aparatima za kavu i vodu).

Ono u čemu se većina slaže je da u parku treba odvojiti prostor za vlasnike pasa i ograničiti ulazak automobila.

Na tribini koja je privukla velik broj obližnjih stanara i korisnika parka mogli su se čuti prigovori kako je park zapušten i kako se potok slabo čisti. Bilo je i onih koji su tvrdili suprotno, da je park čist no da nedostaje kanti za smeće. “Donji dio parka poplavi nakon svake kiše; Vruljica propada zbog neodržavanja; Kako tamo netko može leći kada je livada puna psećeg izmeta; Sadržaj parka nikako ne dirati, park nije trim staza, ma kakav roštilj i ležanje, to ne dolazi u obzir, možete dodati samo pokoju klupu: Zabraniti parkiranje;

Sva razmišljanja sinoć su zabilježili organizatori tribine iz Udruge Eko Zadar koji su temu parka Vruljice otvorili zajedno sa zadarskim Društvom Arhitekata i to uz podršku grada Zadra. Nives Rogoznica iz Udruge Eko Zadar: Utvrdila sam potrebu da se uredi parking po principu stanari i nestanari, da se djeci osigura sigurnost, da se odvoje psi…

Šime Erlić gradski pročelnik koji je odbacivao sumnje kako grad tu pod krinkom uređenja želi dopustiti gradnju: Govorimo o prostoru koji je već artikuliran tamo ne misli nitko ništa graditi, niti je to namjera ove radionice, neće tu netko davati prijedloge izmjene prostornog plana, nego samo se želi oplemeniti taj prostor.

Slijedeći korak je arhitektonska radionica „Gradionica”, na kojoj se interdisciplinarni timovi u ovom izdanju bave upravo Vruljicom.

O tome je više govorio Petar Kozina, dopredsjednik Društva arhitekata Zadar. Vruljica je osim ovih karaktera koje sam naveo, zanimljiv prostor jer je jedini gradski park izvan samog centra , odnosno Poluotoka i slobodno mogao reći jedini koji je ostao isključivo namijenjen nama građanima.

Javna tribina provodi se u sklopu projekta “Zelena transformacija – građanska participacija.”

Izvor: HRT