fbpx

EKONOMIST S PRINCETONA Hrvatskoj prijeti nova kriza, još teža od prošle!

Dejan Kovač, postdoktorand na Princetonu, komentirao je u Newsroomu N1 Televizije ekonomsku situaciju u Hrvatskoj.

Hrvatski ekonomist s Princetona: Desetljeće ekonomsko smo izgubili

“Mi imamo desetljeće ekonomsko izgubljeno. Još nismo na razini BDP-a iz 2008. godine. Sve druge zemlje koje su puno veće po broju stanovnika, koje su puno masivnije, su se prilagodile tržištu i vratile BDP ne samo na razinu 2008. nego su i prešle razinu iz 2008. Nama će po projekcijama trebati još pet godina trebati da dođemo na tu razinu”, rekao je Kovač.

Pojasnio je zašto je bitno saznanje da će nam još pet godina trebati samo da dosegnemo razinu iz 2008. godine.

“Nova kriza će nam još teže pasti nego prošla, Hrvatska će biti na rubu bankrota”

“Polako svjetska ekonomija usporava i mi nismo napravili nikakve strukturne reforme. Ako ne napravimo strukturne reforme u naredne dvije do tri godine, sljedeća će nam kriza pasti još teže nego prošla. Ova prošla nam je teško pala, a kod nove ćemo biti na možda rubu bankrota. Poslovni ciklus ima fazu ekspanzije i fazu recesije. Naši najveći vanjsko-trgovinski partneri su u problemima. Njemačka je usporila najave rasta BDP-a, Grčka i Turska su se turistički oporavile. Jako puno negativnih egzogenih faktora utječe na Hrvatsku”; objasnio je Kovač.

Ništa od reformi

Pokazao je grafove koji pokazuju podudarnosti u ekonomskim kretanjima Hrvatske, Slovenije i Srbije te je sugerirao da vlade nijedne od triju zemalja nisu provele ozbiljne reforme, zbog čega i postoje takve podudarnosti.

“Nas je jedna Bugarska prestigla, što je bilo nepojmljivo, prije 20, 25 godina. Mi smo toliko pali, a oni su se toliko digli”, kazao je Dejan Kovač, postdoktorand na Princetonu.