fbpx

EU IZBORI U nedjelju izlazimo na birališta – što treba znati?

Brodari koji održavaju linije prema zadarskim otocima objavili su privremeni plovidbeni red za nedjeljne izbore . Detalji su objavljeni na mrežnim stranicama grada Zadra. A u nedjelju će građani zaokruživati imena na 33 stranačke i dvije nezavisne liste. Što birači trebaju znati ?

Na jedno od 50 biračkih mjesta na području grada Zadra, kao i na ostalima, ne zaboravite ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu, te uzmite u obzir kako je glasovanje preferencijalno – poručuje Marko Boko iz ureda EU parlamenta u Hrvatskoj: Glasačima se nudi sve skupa 396 kandidata i kandidatkinja i to građanima može izgledati zbunjujuće ali bit će jednostavno proći stranačke liste. Posebnost izbora je što su oni preferencijalni- možete zaokružiti listu, ali i bilo koje od 12 imena na listi, a posebnost ovih izbora je i što nema izbornih jedinica kao u nacionalnim izborima, čitava Hrvatska je jedna izborna jedinica.

Izborna šutnja traje u subotu od 7 sati , a podliježu li zabrani i objave na društvenim mrežama? Nikakve promidžbene aktivnosti nisu dozvoljene tijekom izborne šutnje, I društvene mreže ulaze u to tako da kandidati zaista ne bi smjeli dodatno poticati građane da zaokruže baš njih.

Danas su na birališta izašli Nizozemci i Britanci, a zbog Brexita Hrvatska će imati jednog parlamentarca više pa ih umjesto 11 biramo 12 : Kada Britanija izađe iz EU onda će njihovim zastupnicima završiti mandat. Hrvatski 12. eurozastupnik će se radu parlamenta pridružiti u trenutku kad Britanija izađe.

Više nacionalnih medijskih kuća radit će izlazne ankete, a prvi službeni privremeni rezultati očekuju se u nedjelju iza 23 sata .Ured EU parlamenta u Hrvatskoj poziva da izađete jer biramo ljude koji će u narednih 5 godina izravno utjecati na rješavanje kako naših nacionalnih, tako i zajedničkih europskih problema od migracija i nezaposlenosti do klimatskih promjena.

Više detalja o načinu glasovanja i eventualnim nejasnoćama potražite na stranicama Državnog izbornog povjerenstva.