fbpx

MARJANA BOTIĆ Oni koji su do sada napravili Hrvatsku ovakvom kakva je – njih treba biti sramota

Povodom EU izbora oglasila se kandidatkinja Marjana Botić čije priopćenje za javnost prenosimo u cijelosti.


Poštovanje,
skoro sam potpala pod atmosferu da je sramota reći da sam jedna od kandidatkinja za EU izbore, a onda pomislim: onima koji su do sada napravili Hrvatsku ovakvom kakva je – njima treba biti sramota. Meni nije. Borim se već godinama za ono do čega mi je stalo;okoliš, radnička, ženska i dječja prava, poštene odnose u društvu, protiv korupcije i svakojakih boleščina… pa ukoliko mislite da možete; objavite i ovo moje priopćenje i poziv svima nama da (p)ostanemo aktivni građani.

Zašto biti aktivan u društvu, tražiti promjene, izaći na birališta, boriti se za uspješnu Hrvatsku?

Danas, sutra i preksutra osobito, kao uostalom svaki dan, svaki čovjek bi trebao uzeti par minuta, osvrnuti oko sebe i zapitati se je li sretan, zadovoljan, uspješan i ostvaren? Ako nije: kako to mogu postići?

Osobno ostvarenje svakog čovjeka povezano je sa okolinom, obitelji i društvom u kojem živi i zato je velika prevara partija svih laži koje nas 30 godina suptilno uvjeravaju da kao pojedinci ništa ne možemo promijeniti. Istina je da promijeniti možemo sve, uključujući i dosadašnje promašene politike. Godine bavljenja aktivizmom i zadnjih sedam političkim aktivizmom to su mi potvrdile.

Ove EU izbore odabrala sam sa kolegicama i kolegama podržati vrlo uzbudljivu nezavisnu listu Mislava Kolakušića jer ima ogroman potencijal i pomno razrađen plan demontiranja svih negativnosti u društvu kako bi Hrvatsku učinili državom pravde, odgovornosti i uspjeha vlastitih građana u vlastitoj zemlji. Takav stav mislimo da napokon treba zastupati i u EU parlamentu.

Zastupnici bi trebali uvoditi nove teme i pričati o snovima pravedne, civilizirane, ravnopravne Europe. Istovremeno pričati o pitanjima koja su važna za njihovu lokalnu zajednicu i njihove države. Do sada smo vidjeli da su EU zastupnici ogromnom većinom bili ispod tog zadatka, naročito oni hdz a; osobno su se bogatili i sad pred izbore dolaze svađati vlastiti narod oko tema koje smo kao drugi narodi morali ostaviti u miru iza sebe prije više od pola stoljeća!

Za razliku od dosadašnjih partijskih falangi, grupacija preko koje djelujem u društvu se bori protiv crnila koje se nadvilo na Hrvatsku i za Hrvatsku okupanu suncem.

Takvo aktivističko djelovanje kolegica i kolega Akcije mladih godinama nam dozvoljava da sa lakoćom u javno djelovanje unosimo teme od lokalnih do globalnih.

Jednako kako sa zanimanjem promatramo učinkovite kaznene procese protiv najviših državnih dužnosnika u Rumunjskoj ili načine na koji je Slovenija zaštitila svoje izvore voda od bilo kakve mogućnosti privatizacije, tako se mi godinama među aktivističkim pokretima Europe ističemo u borbi za očuvanje našeg mora, luka i pomorskih resursa osobito. Na lokalnoj razini dugo smo bili jedina brana bujanju koruptivnih apetita hdz a. I sve smo to uspješno vodili ne kao profesionalni političari nego aktivisti koji se bore za bolju zajednicu.

Ono što u sedmoj godini našeg intenzivnog djelovanja zaključujemo da je uspjeh uvijek bio veći kad bi nam se pridružili ljudi: Maraska park smo uspjeli spasiti za javnu funkciju i sad će biti dio živog muzeja maritimne baštine i napokon se urediti, a ne dio turističkog resorta, jer se uključilo susjedstvo. Gaženicu nismo uspjeli spasiti za idućih nešto godina, jer se velik broj građana demotivirao i uspavao pričama o 1000 novozaposlenih bivšeg gradonačelnika do 4000 tisuće sadašnjeg župana. U Gaženici 2017. i 2018. nisu mogli zaposliti jednog (brojem 1) čovjeka na održavanju novoizgrađene infrastrukture!

Zato mogu reći da smo Ante, Marko, Kristijan, Antonio, Petra , Senad, Vladimir… ja uspjeli bar demistificirati političko interesne bajke i nitko u Zadru sigurno nije više nedodirljiv dok priča gluposti, a istovremeno zloupotrebljava poziciju i proračun. Osim građana kao aktivisti uvijek smo težili spajanju sa onima koji imaju slične ciljeve.

Nakon dobre suradnje sa svim grupacijama koje se bore protiv sistema, već sad možemo reći da nam je sadašnja suradnja najzanimljivija, jer sad od petka, svojom voljom, bivši sudac Mislav Kolakušić predstavlja najbeskompromisnijeg borca protiv korupcije u institucijama sa kojim smo se susreli. Istovremeno i on i mi težimo jednostavnim rješenjima teške društvene i gospodarske krize u Hrvatskoj, koja uključuju vraćanje dostojanstva hrvatskim građanima i traženje materijalne i kaznene odgovornosti od onih koji su nam to dostojanstvo – ukrali.

Kad je Mislav Kolakušić zato odlučio izaći upravo na Eu izbore kao prvu stepenicu političkog djelovanja sa ciljem da sruši hdzsdp sustav već na idućim parlamentarnim izborima – odlučili smo podržati taj projekt. Za njegovu nezavisnu listu dali smo troje aktivista Akcije mladih, jednog kolegu iz Lovrana Alena Sankovića i iz Sukošana i Zadra Petru Žitko i mene; Marjanu Botić.

Svaki dan vidimo da ova naša zajednička fronta raste i da ćemo imati predstavnika liste u Eu parlamentu. Pitanje je samo sa koliko će mandata lista Mislava Kolakušića krenuti u borbu za uspješnu Hrvatsku?

Mandati koje dobije lista Mislava Kolakušića sigurno će biti jedni od najborbenijih, najodlučnijih i najbeskompromisnijih u obrani interesa Hrvatske u EU parlamentu. Zajedno možemo puno postići i to brzo! Vrijeme kažnjavanja lopova, pokretanja gospodarstva, zadržavanja obitelji u Hrvatskoj, spašavanja resursa… mora doći brzo jer će u protivnom biti kasno, Sadašnje vlasti služe stranim nalogodavcima samo za rasprodati sve što je ostalo.

Naime: kao što sam rekla na početku nama je svejedno u kojem vijeću radili i protiv koje razine korupcije se borili: zlo uvijek ima jedno lice, a dobro ih ima puno: od malih do velikih dijela. Odlučite se za dobro. Nezavisna lista Mislava Kolakušića za uspjeh Hrvatske bogate i samostalne.

Unaprijed zahvaljujem, pozivam na zajedničko participiranje u društvu i zahvaljujem svima koji to već rade!

Srdačno,
Marjana Botić