fbpx

Poništeni rezultati izbora u Istanbulu na kojima je Erdogan izgubio

Tursko vrhovno izborno vijeće (YSK) danas je poništilo rezultate izbora za gradonačelnika Istanbula i odredilo ponavljanje izbora 23. lipnja, a oporba je popuštanje zahtjevu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nazvala znakom “diktature”, prenose agencije.

Erdoganova stranka Pravda i razvoj (AKP) 16. travnja je podnijela “izvanredni prigovor” na izbore za istanbulskog gradonačelnika i pozvala da se to glasanje poništi i ponovi zbog “nepravilnosti”.

Dan poslije lokalno izborno vijeće uručilo je Ekremu Imamogluu, kandidatu glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP), službeni mandat istanbulskog gradonačelnika.

Dobio je i potvrdu svoje pobjede nad kandidatom AKP-a Binalijem Yildirimom, bivšim turskim premijerom. Imamogluov mandat sada će biti povučen, a novi izbori održat će se 23. lipnja, prenosi Reuters.

“Ovaj sustav koji odbija volju naroda i ne poštuje zakon nije ni demokratski, ni legitiman. To je jasna diktatura”, rekao je potpredsjednik CHP-a Onursal Adiguzel i dodao da je “ilegalno pobijediti protiv AKP-a”, piše Reuters.

Nakon odluke vijeća, pala je vrijednost turske lire, prenosi agencija Reuters.

Najveći Erdoganov poraz

Iako je Erdoganova stranka proglasila pobjedu diljem države na lokalnim izborima 1. ožujka, izgubila je politički ključne i psihološki važne utrke za gradonačelnike u Ankari i Istanbulu. To je najveći poraz Erdogana u 16 godina vladavine. Prvi put u 25 godina turska prijestolnica i Istanbul, grad u kojem je 1994. pobijedio na izborima za gradonačelnika, ne bi bio pod vlašću islamskih konzervativaca.

Erdogan je u subotu ponovio svoje optužbe o “nepravilnostima” i korupciji na izborima u Istanbulu.

Francuska agencija France Presse prenosi, pozivajući se na tursku agenciju Anadolu, kako vladajući tvrde da su pronašli veze između voditelja biračkih mjesta na izborima u Ankari s “terorističkom organizacijom”.

Anadolu piše da su turski istražitelji utvrdili da su 43 voditelja biračkih mjesta imala kontakte s mrežom propovjednika Fethullaha Gulena, a njega predsjednik Erdogan optužuje da je orkestrirao neuspjeli državni udar u srpnju 2016. iz svog egzila u SAD-u.