fbpx

PRAVI VETERANI OGORČENI POPLAVOM NOVIH BRANITELJA Borković: “Da sam otišao u München danas bi bio ugledan građanin RH”

Zahvaljujući novom Zakonu o braniteljima Hrvatska je gotovo 24 godine od akcije Oluja, odnosno završetka rata, dobila 1.697 novih branitelja, dok njih još više od 7.000 čeka u redu za taj status.

Kako se zbog toga osjećaju oni koji su istinski krvarili u rovovima teško je dokučiti. Tim više što je, prema priznanju ministra Tome Medveda, čak 80 % tzv. ‘novih’ branitelja nečasno otpušteno iz službe. Drugim riječima – pobjegli su s bojišnice te na sigurnom dočekali kraj rata.

Zbog toga ne čudi da je posljednji zapovjednik obrane Vukovara, Branko Borković znan i kao ‘Mladi Jastreb‘ odlučio na svom profilu podijeliti osjećaje koje zacijelo muče većinu onih pravih branitelja, istinskih heroja Domovinskog rata, koji su prisiljeni gledati inflaciju novih braniteljskih statusa.

“Danas sam, prvi put ove godine, osjetio miris lipe. Lipanj na vratima. Zapljusnuo me val sjećanja na mladost i dane kad se s mirisom lipe miješao miris baruta. Bilo je to vrijeme odluka. Odlučio sam, umjesto na zapad otići u neizvjesnost. Da sam otišao u München (ili ostao u Zagrebu) danas bih bio ugledni građanin RH. Ovako snosim sam posljedice svojih odluka i kao zvijer živim u neizvjesnosti, iščekujući naredni podmukli udarac progonitelja”, napisao je Borković na svom Facebook profilu.