fbpx

PUPIĆ-BAKRAČ Ravnatelj Gimnazije Artuković nije zaposlio Jakova Krolu iako je bio zakonski obvezan već kandidata sa partijskom iskaznicom

Povodom slučaja zapošljavanja u Gimnaziji Jurja Barakovića oglasio se županijski vijećnik Akcije mladih sa zahtjevom za pisanim odgovorom upućenim županu Božidaru Longinu. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.


PREDMET: ZAHTJEV ZA PISANIM ODGOVORIMA

Ravnatelj gimnazije Juraj Baraković Ranko Artuković inače član HDZa (kao i svi ravnatelji škola u Zadarskoj županiji ) odbio je je zaposliti na mjesto profesora povijesti Jakova Krolu iako je na to zakonski obvezan. Naime profesor povijesti Jakov Krolo koji predaje u Gračacu i Obrovcu ostao je bez jednog dijela satnice te ga je nadležna komisija zadarskog Ureda državne uprave evidentirala kao jedinog profesora povijesti koji je tehnološki višak. Sukladno tome prema odredbama zakona i kolektivnog ugovora imao je prednost prilikom zapošljavanja. Odnosno ravnatelj gimnazije Juraj Baraković član partije HDZ bio ga je dužan primiti i s njime zasnovati radni odnos. Jakov Krolo osim što je profesor povijesti ima položen državno stručni ispit te su njegovi učenici postizali zavidne rezultate na natjecanjima iz povijesti. Ne samo da Ranko Artuković nije ispoštovao zakonske i odredbe kolektivnog ugovora već je na radno mjesto profesora povijesti mimo propisane procedure primio Štefana Štivičića koji nema radnog iskustva ni položen državno stručni ispit.

Mene zanima:

1. Budući je Branko Štivičić otac Štefana Štivičića član partije HDZ u Brodsko posavskoj županiji da li članstvu iste partije, HDZa pripada i sin Štefan? S tom činjenicom bi trebali biti upoznati kao visokorangirani član partije HDZ.

2. Da li se u srednjim školama Zadarske županije zapošljavaju profesori prema odredbama zakona i kolektivnog ugovora ili po kljentelističko-nepotističkim kriterijima i partijskoj podobnosti?

3. U ponedjeljak 06.05.2019 godine na Sveučilištu u Zadru održati će se tribina „Budućnost u Hrvatskoj“ u sklopu akcije zadržavanja mladih u Hrvatskoj. Na toj tribini govoriti će te i vi župane Longin. Svoju nedvosmislenu poruku mladima poslali ste poništavanjem natječaja za ravnatelja Županijske uprave za ceste na koji se javilo 5 kandidata koji su ispunjavali sve uvjete te imenovanjem za v.d ravnatelja bez natječaja i odgovarajuće stručne spreme kemijsko-tekstilnog inženjera Branka Kutije, podržavanjem i imenovanjem za v.d ravnateljice Narodnog muzeja nesposobne Renate Peroš koja nanosi enormne financijske štete muzeju kao i u slučaju Jakova Krole u gimnaziji Juraj Baraković koja je kao i sve srednje škole u županiji pod vašom ingerencijom. Kako imate obraza stati pred te mlade ljude ? Što će te im reći ? Da je ovo HDZ država u kojoj za njih postoji perspektiva samo ako izvade partijsku knjižicu?

Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije
Marko Pupić-Bakrač