fbpx

Putnički brod Aurelia sa 307 ljudi još će barem 20 sati provesti na moru

Putnički brod Aurelia, talijanske brodarske kompanije SNAV, trenutno je na mukotrpnom putu prema Splitu.

Tegli ga maleni remorker Pollux koji ga je privezao danas oko 15 i 30. Tada su krenuli na put dug 60 nautičkih milja brzinom od tri čvora po satu. Vremenski uvjeti im ne daju da brže plove. Ovim tempom, prema posljednjim informacijama iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), Aurelia će se prema Splitu vući još barem 20 sati. Odnosno, mogla bi pristati na splitski vez sutra popodne ili navečer.

Ako se kojim slučajem vrijeme poboljša, ubrzat će do pet čvorova, kažu nam iz MRCC-a. Prevedeno, u Split bi onda došli za 16 do 17 sati.

Nema ozlijeđenih na brodu

Aurelia, sada praćena brodicom lučke kapetanije i nakrcana s 215 putnika i 92 člana posade, isplovila je sinoć oko 20.30 iz Ancone i trebala je jutros oko sedam sati uploviti u Split. No tijekom noći je, nekih 9 nautičkih milja od Žirja, otkazao jedan motor i trajekt je satima plutao na pučini.

Na brodu nema ozlijeđenih. Jedan Talijanka se onesvijestila uslijed valjanja zbog jakog juga.

Nema ni onečišćenja. Dojava o pregrijavanju jednog pogonskog postrojenja u brodu stigla je u Nacionalnu središnjicu MRCC Rijeka jutros oko 4.30 od strane zapovjednika, a otad su u stalnom kontaktu.

Nedugo nakon dojave, u blizini Aurelije neko je vrijeme plovio putnički brod Maira, koji pripada istoj kompaniji, kako bi bio raspoloživ u slučaju potrebe za asistencijom, no to nije bilo potrebno s obzirom na to da je predstavnik brodara u Hrvatskoj, tvrtka MSC Krstarenje d.o.o., poduzeo sve potrebne radnje kako bi se osiguralo tegljenje broda u splitsku luku.

Započelo tegljenje

U koordinaciji s Lučkom kapetanijom Zadar i Lučkom upravom Zadar, predstavnik brodara angažirao je tegljač Pollux, iz sastava tvrtke Jadranski pomorski servis d.d., koji je danas u 15 sati doplovio do Aurelije, i to nakon što je otkazan prethodni angažman dvaju tegljača tvrtke Brodospas d.d. koji zbog vremenskih uvjeta nisu mogli isploviti prema otvorenome moru.

“Tegljač Pollux je presreo Aureliju u 15 i 33. Kasnio je 33 minute zbog stanja mora, tamo su visoki valovi. S tegljača je javljeno da je brod uhvaćen u tegalj i krenulo je tegljenje. Zasad je jugo u slabljenju”, rekao nam je David Radas, voditelj službe za odnose s javnošću pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Nakon svih sigurnosnih provjera tegljenje broda prema luci Split započelo je u 16 sati 30 minuta.

Prema službenim prognostičkim podacima, očekuje se smirivanje vremenskih uvjeta na moru, što će svakako utjecati na brzinu plovidbe, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Dolazak tek sutra popodne ili navečer

Ipak, iako se predviđalo pristajanje u Split u ranim jutarnjim satima, iz MRCC-a kažu kako se Aureliju u Splitu može očekivati tek sutra popodne ili navečer.

Ako je suditi prema atmosferi s broda, čini se da raspoloženi putnici dobro podnose pomorsku nezgodu.

Profesorice dviju splitskih srednjih škola koje su u Italiji radile na projektu, kažu kako je trenutno stanje na brodu dobro s obzirom na to da se more malo smirilo i ne puše tako jako jugo pa više na valja brod.

“Nema više mrtvog mora, još nas malo valja, ali ne onako jako kao prije. Putnici su dobro, uključili smo muziku, Talijani plešu, dobili smo ručak, a vjerojatno ćemo i večeru. Očekujemo remorker oko 15 sati i kazali su nam da će tegljenje do Splita trajati otprilike 12 sati. Izgleda da ćemo produžiti naše putovanje”, kazale su jutros splitske profesorice.

Otkrile su kako osim jedne talijanske putnice koja se onesvijestila od valjanja broda, nije bilo drugih zdravstvenih problema među putnicima.

Na brodu 50 splitskih liječnika

“Srećom, s nama na brodu se nalazi 50 splitskih liječnika svih specijalizacija koji se vraćaju sa simpozija na Siciliji. Sve je pod kontrolom. Bebice, a najmlađoj je dva mjeseca, su nam isto dobro i to je najbitnije. Jedan brod kontejner koji je bio blizu nas, Maira, promijenio je rutu i prati nas, pomaže nam. Osjećamo se sigurno, čak je i malo sunca izišlo”, kazale su Hini splitske profesorice.

“Dosta panično”

“Jutros je bilo dosta panično. Neko vrijeme su na brodu radili bočni stabilizatori pa smo išli 45 gradi u odnosu na vjetar. A onda je izgleda i to otkazalo pa nas je bočno nosilo. Po meni, starom mornaru, čini mi se da smo imali sjevernu struju, a južni vjetar. Tegljač je imao dosta muke dok nas je okrenuo”, ispričao nam je Ante Soža iz Primoštena koji se trenutno nalazi na brodu.

S obzirom na to da se kvar pogonskog stroja smatra pomorskom nezgodom, nakon zbrinjavanja putnika i tereta, brod će sukladno postupcima Pariškog memoranduma o međunarodnom režimu inspekcijskih pregleda brodova, biti podređen detaljnom inspekcijskom pregledu od strane inspektora sigurnosti plovidbe.

Izvor: HINA