fbpx

Švedska ponovno pokreće istragu protiv Assangea zbog silovanja

Zamjenica švedskog javnog tužitelja Eva-Marie Persson održala je danas konferenciju za novinare te objavila da će švedske vlasti ponovno otvoriti preliminarnu istragu o navodnom seksualnom zlostavljanju Juliana Assangea, javlja RT.

“Smatram da postoje opravdani razlozi za nastavak istrage. Tražit ćemo da se Julian Assange izruči Švedskoj“, rekla je Eva-Marie Persson.

“Istraga 2017. godine nije prekinuta zbog nedostatka dokaza, već ju švedski tužitelji nisu mogli pravilno provoditi dok je Assange bio u ekvadorskoj ambasadi. Nakon što sam ponovno pregledala dosadašnje nalaze istrage, utvrdila sam da još uvijek postoje opravdani razlozi za sumnju da je Assange počinio kazneno djelo seksualnog zlostavljanja“, kazala je.

“S obzirom na to da Julian Assange trenutno služi kaznu u Engleskoj, a ponovno se protiv njega otvara istraga u ovoj zemlji, Švedska će sada tražiti njegovo izručenje pod novim okolnostima nakon što odsluži kaznu u Britaniji. Odluku hoće li prioritet izručenja imati Švedska ili SAD ostavljamo u potpunosti britanskim vlastima“, dodala je.

Ekvador uskratio zaštitu

Assange, koji negira optužbe, izbjegao je izručenje Švedskoj tijekom posljednjih sedam godina jer je 2012. godine potražio utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, piše BBC.

Međutim, Ekvador je 47-godišnjeg Assangea prošlog mjeseca izbacio iz ambasade i osudio na 50 tjedana zatvora zbog kršenja uvjeta jamčevine.

Želi ga i SAD

Osim Švedske, izručenje Assangea također želi i SAD. Naime, Sjedinjene Države žele ga procesuirati zbog optužbi za puštanje u javnost povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine.

Prema švedskom zakonu, postupak protiv Assangea tužitelji mogu voditi do kolovoza 2020. godine, kada na snagu stupa zastara.

Optužba za silovanje

Assange je 2010. optužen za silovanje i druge seksualne prijestupe nad dvjema ženama nakon konferencije WikiLeaksa u Stockholmu. On je od početka negirao navode, tvrdeći kako je seks bio sporazuman.