fbpx

VLADA ČINI SVE DA SE ISELJENI HRVATI NIKAD NE VRATE Ukidaju im zdravstveno osiguranje, šalju im ovrhe…

Vlada Andreja Plenkovića svakim danom nastoji učiniti što god može kako bi Hrvatima koji su iselili ih zemlje pokazala da ih ne treba i da ovdje više nisu dobrodošli. Tim više, ne ostavljaju ih na miru ni u inozemstvu.

Novim Ovršnim zakonom predviđeno je da ovršenici ne bi mogli otvarati račune u inozemstvu dok traje sudska zabrana.

Pravno uređenije članice ovrhe naime ne provode bez suda i sudskih odluka. Ministarstvo pravosuđa tome je odlučilo doskočiti, dobro je već poznato, tako da glavni u provođenju ovrha i dalje budu javni bilježnici i Fina, ali se formalno cijeli postupak seli na sudove pred kojima javni bilježnici postaju njegovi pomoćnici.

Nakon što novi Ovršni zakon stupi na snagu, ovrhe će se moći provoditi u svim državama članicama Europske unije gdje god Hrvati bili.

Da trudnice slučajno ne ostanu u RH

Uz to, radi dodatnog zagorčavanja života iseljenika povezuju se MUP i HZZO. Cilj im je ukinuti zdravstveno osiguranje iseljenicima.

“Dvije trećine građana koji su otišli iz Hrvatske raditi u inozemstvo i dalje koriste hrvatsko zdravstveno osiguranje, prijatelji i rođaci ih prijavljuju svaki mjesec na Zavodu za zapošljavanje i podižu im lijekove, koje šalju autobusom u Austriju, Njemačku, Irsku. U Hrvatsku se vraćaju trudnice radi kontrole trudnoće, kronični bolesnici, odnosno njihovi bližnji, po lijekove dolaze kao da borave u Hrvatskoj i da su prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje”, poručuju iz zdravstvenog sustava.

No, s druge strane Vladi ni malo ne smeta što iseljenici šalju novac rodbini u Hrvatskoj.

Ali novac iseljenika im je drag

Oni koji su morali iseliti iz zemlje prošle su godine poslali u Hrvatsku rekordnih 2,1 milijardu eura doznaka, prema podacima Hrvatske narodne banke. Preračunato, radi se o 15,7 milijardi kuna, ili oko 900 milijuna više nego 2017. Za usporedbu, svim umirovljenicima prošle godine za mirovine je isplaćeno gotovo 40 milijardi kuna. Radnici u inozemstvu poslali Hrvatskoj dvostruko više novca od iznosa svih stranih investicija.

Izvor: Paraf.hr