fbpx

NOVI DETALJI Preko tvrtki bivšeg visoko rangiranog policijskog službenika Budimira Savarina izvukli više od 12 milijuna kuna

Budimir Savarin

Među osobama koje je zadarska policija optužila za sudjelovanje u organiziranom gospodarskom kriminalu odnosno da su počinili djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza, krivotvorenje poslovne ili službene isprave te krivotvorenje javnih isprava nalaze se i Žilijen Satmari, Marko Čulina Maka, Toni Šimičev, vlasnik zadarskih barova Hype, Teatro i Mango, te Budimir Savarin, nekadašnji visoko rangirani policijski službenik u Zadru.

Savarin je imao četiri registrirane tvrtke preko kojih se prao novac, a među optuženima je i Vedran Ikić kojega policija sumnjiči da je kriminalnim makinacijama izvukao preko pet milijuna kuna. Ikić je trenutno u pritvoru.

Oni su kao odgovorne osobe u različitim ugostiteljskim, građevinarskim, zaštitarskim i trgovačkim poduzećima plaćali fakture za nepostojeće usluge, koje su im isporučivale fiktivne tvrtke, osnovane samo za tu svrhu. Društva koja su oštećena ovakvim postupanjem su Vipera protecta, Bilić gradnja, Atena d.o.o., Diklovac, Mango d.o.o., Ira grad iz Zagreba i zadruga Sokol.

Ukupna šteta je veća od 12 milijuna kuna, a samo je državni proračun oštećen za više od 2,5 milijuna kuna.

Budimir Savarin, bivši specijalac, dragovoljac Domovinskog rata i policijski dužnosnik. Već je osuđivan zbog prijevara s čekovima i isisavanja novca preko virmana iz drugih tvrtki. U ovoj operaciji on je sudjelovao s četiri tvrtke registrirane u Zagrebu.

Među osobama obuhvaćenima istragom je i Dalibor Bakmaz, kao i njegov zet, inače vlasnik kafića u kojemu je prošle godine pretučena Zadranka.

Zadarska policija podnijela je u četvrtak kaznenu prijavu protiv ukupno 16 osoba i sedam tvrtki za kaznena djela iz područja gospodarskog kriminala.