fbpx

VOZAČIMA LIBURNIJE Za povišicu kontaktirajte Ritu Oru!

Gradonačelnik Dukić čestitao je na organizaciji koncerta koji je ostvario gubitak od 720.000 kuna! Koncert koji su je većina medija prozvala debaklom sezone. Sudeći po izjavi gradonačelnika, možemo biti sretni da minus nije bio puno veći.

Gradonačelnik i gradska uprava stavili su “okvire” u kojima je gubitak od 720.000 kuna za 55 minuta nečijeg pjevanja, “prihvatljiv”?! Postavlja se pitanje, u kojim okvirima se onda nalaze potrebe građana grada Zadra, zaposlenika u komunalnim tvrtkama, infrastruktura i ostale potrebe grada za koje već godinama, čak desetljećima, nema novca?! Gradska uprava za to nije postavila nikakve “okvire”.

Nema novca za vozače Liburnije

Vozači Liburnije već duže vrijeme prosvjeduju tražeći povišicu od 10%, a najavljuju i nove prosvjede. Komunalna tvrtka Liburnija osporava njihov zahtjev argumentom kako nema novca. Vlasnik Liburnije je Grad Zadar, koji ima novca za pokrivanje minusa promašene organizacije nepotrebnog 55 minutnog koncerta jedne gradske komunalne tvrtke ali nema za zaposlenike druge komunalne tvrtke o čijem radu ovisi funkcioniranje kao i kvaliteta života građana grada Zadra.

Ima novca, samo ne za radnike

Ne bi primjer sa Liburnijom bio toliko interesantan da se iza te priče ne krije još kontraverznija priča o o ustupanju imovine Liburnijie koncesijom privatnoj tvrtki, o čemu već godinama pišemo, a istu “koncesiju” već dvadesetak godina drži ista tvrtka. Svaki pokušaj druge tvrtke da se natječe na istom natječaju bude na ovaj ili onaj način osporen, a u posljednje vrijeme uvijeti natječaja su pisani za pojedince o čemu su pisali nacionalni mediji i prije nas. Pogađate, suvlasnik te tvrtke je HDZ-ovac, a što je tragikomično, isti Dejan Golem je i voditelj izborne kampanje HDZ-a u Zadru. I budali je jasno o čemu se tu radi.

Koncesija ili izvlaćenje novca iz komunalne tvrtke?

Iznos za koncesiju za oglašavanje na gradskim autobusima je “poslovna tajna”, kako nam je bilo odgovoreno iz Liburnije kada smo zatražili podatke, iako se radi o javnoj komunalnoj tvrtki i taj podatak je javni interes.

Većina komunalnih prijevoznika u svijetu znatan dio prihoda ostvaruje upravo na prodaji oglasnog prostora. Prodaja oglasnog prostora na autobusima komunalne tvrtke je upravo onaj dio koji stvara čistu dobit bez dodatnih ulaganja javnom prijevozniku. Liburniji bi, u ovom slučaju, donosio milijunski godišnji prihod bez ikakvog dodatnog troška, čime bi se rasteretio gradski proračun s obzirom na to da gubitke Liburnije pokriva upravo Grad Zadar. No, to očito nije interes uprave, oni imaju neke druge kalkulacije na štetu proračuna i građana.

Prijevoznik je javni ali interes je privatni

Većina ozbiljnih komunalnih tvrtki čak i u Hrvatskoj ima svoj odijel marketinga te vlastitu prodaju oglasnog prostora na svojim vozilima. Najbolji primjer za to je zagrebački ZET. Na ovom linku možete pronaći uvjete oglašavanja na njihovim vozilima. Naime, u Zadru je slučaj potpuno obrnut. Dok se vozači bore sa upravom i poglavarstvom grada za povišicu, a Grad Zadar iz proračuna pokriva gubitke Liburnije, sa druge strane, privatna tvrtka Media Oglasi d.o.o., uz blagoslov HDZ politike, uzima šlag povrh svega te prodaje oglasni prostor na Liburnijinim autobusima te na tome ostvaruje znatan profit bez snošenja ikakvog troška ili rizika poslovanja komunalne tvrtke i tako već skoro 20 godina, a Liburnija od ukupnog posla dobije samo “mrvice”.

A vozači Liburnije?

Njima kao i radnicima ostalih komunalnih tvrtki u Zadru ne preostaje ništa drugo nego da se obrate Riti Ori, jer je upravo na njenom računu završila njihova povišica. Gradonačelnik je planirao samo gubitak u proračunu za njezin koncert ali nije planirao povišice radnicima komunalnih tvrtki na čijoj imovini zarađuju razni HDZ-ovi privatnici.