fbpx

Plenković sutra smjenjuje HNS-ove ministre?

“Sigurno nećemo sjediti u vladi, a da ćemo glasovati protiv. To su cirkusi. Ne trebamo u toj mjeri banalizirati politički život. Ili smo dio vlade ili nismo dio vlade, bez neke velike gorčine”, najavio je šef HNS-a Ivan Vrdoljak u razgovoru za Hrvatski radio. Naime, sutra se očekuje sjednica vlade na kojoj bi trebao biti prijedlog proračuna za sljedeću godinu.

HNS traži još strpljenja

Prema onom što je do sada objavljeno, a i prema onom što je do sada govorio premijer Andrej Plenković, u tom prijedlogu nema povećanja izdvajanja za zaposlene u školstvu. Riječ je o oko 150 milijuna kuna.

Novac za učitelje uvjet je HNS-a za ostanak u vladi, dok njihovi koalicijski partneri iz HDZ-a odgovaraju kako ne pristaju na ucjene. Valja naglasiti kako ovo nije prvi put da HNS prijeti izlaskom iz vlade, no to se nikada do sada nije dogodilo.

“Strpite se još malo, vidjet ćete”, rekao je Predrag Štromar jutros novinarima na temu izlaska HNS-a iz vlade. HNS je već više puta pokušao odgoditi točku dnevnog reda o proračunu, no ta točka i dalje ostaje.

Podsjetimo kako štrajk u školama traje već 15 dana, a učitelji, nastavnici i profesori u osnovnom i srednjem obrazovanju traže rast koeficijenata za 6,11 posto. Tvrde kako bi se povećanjem koeficijenta eliminiralo zaostajanje za plaćama na sličnim poslovima u državnim i javnim službama.

Plenković bi mogao reći tajnici da pripremi razrješenja
U vladi su trenutno dva ministra iz kvote HNS-a i to Predrag Štromar kao potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja te Blaženka Divjak kao ministrica znanosti i obrazovanja. Ako se ne pojave na sjednici vlade i tako ne dignu ruke za prijedlog proračuna, Plenković će ih sasvim sigurno izbaciti iz vlade.

Uostalom Plenković je to jednom već uradio. I to vrlo hladnokrvno.

“Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra”, rekao je na sjednici vlade u travnju 2017. godine, a nakon što tri ministra iz kvote Mosta nisu htjeli glasati za povjerenje odnosno ostanak ministra financija Zdravka Marića.

Vlada bi ostala i nakon HNS-a, a ostala bi i većina u saboru

Ministar financija Zdravko Marić rekao je jutros kako pretpostavlja da proračun sutra (četvrtak) ide na vladu te da će se o njemu razgovarati i danas, tijekom sjednice vladina užeg kabineta. Marić je rekao i da je čuo najavu da HNS-ovi ministri, ako prijedlog proračuna bude na vladi, neće doći na sjednicu, no kaže kako će se ionako sve znati sutra.

Za HDZ izlazak HNS-a ne bi predstavljao štetu, a ni preveliki problem za rad vlade i sabora. U saboru su četiri HNS-ovca, i to Milorad Batinić, Stjepan Čuraj, Božica Makar i Bernarda Topolko. No u klubu zastupnika imaju još dva glasa i to Nezavisnog Marija Habeka i Tomislava Sauchu. I Saucha i Habek se za sada nisu izjašnjavali o eventualnom odlasku HNS-a iz vlade. HDZ je u ključnim glasanjima u saboru uvijek mogao računati na 81 do 82 glasa, a odlaskom HNS-ovaca ne bi izgubio većinu.

Prema onom što su do sada izjavljivali koalicijski partneri, čini se da nitko neće previše plakati ako i HNS napusti vladajuću koaliciju. Uostalom, takav ton se mogao čuti nakon što je HDZ s koalicijskim partnerima održao sastanke vezano za prihvaćanje prijedloga proračuna.

Izvor: Index.hr