fbpx

Da bi kupili stan, Hrvati moraju raditi najdulje u EU

Prema stručnom članku objavljenom na portalu VoxEU, Hrvati si od svih nacija koje su članice Europske unije najteže mogu kupiti stan.

Autori članka su Jean-Charles Bricongne, zamjenik direktora Banque de France, i Allesandro Turrini, šef Odjela za ekonomske i financijske poslove Europske komisije, obojica i članovi CEPR-a.

Centre for Economic Policy Research (CEPR) je mreža od više od tisuću znanstvenika i istraživača s europskih sveučilišta, koja je između ostaloga nakladnik portala VoxEU, utjecajne online platforme za analizu javnih politika i za komentare ekonomskih stručnjaka.

Cijene nekretnina u 40 država svijeta

Bricongne i Turrini su napisali članak pod naslovom “Procjena cijena nekretnina: uvidi iz podataka o nivou cijena”, u kojemu se bave time kolike su cijene stanova u 40 zemalja Europe i svijeta u odnosu na plaće u tim zemljama.

Drugim riječima, članak istražuje koliko si građani pojedinih država, njih četrdeset, mogu priuštiti kupovanje stana s plaćama koje zarađuju. Vijesti za Hrvatsku su loše – u odnosu na plaće imamo najskuplje nekretnine od svih članica EU-a, dok su na svijetu nekretnine skuplje samo još za građane Australije, Južne Koreje, Novog Zelanda i Rusije.

Hrvatima najskuplji stanovi u Europskoj uniji

“Identifikacija prenapuhanih cijena nekretnina za stanovanje postala je integralni dio makroekonomskog nadgledanja”, ističu autori na početku svojeg članka te dodaju da je potrebno izraditi detaljnu bazu podataka o stanju cijena nekretnina u svim državama svijeta kako bi se moglo bolje analizirati kada su nekretnine precijenjene.

U Hrvatskoj definitivno jesu, s obzirom na činjenicu da prema podacima iz 2016. godine, na kojima se temelji istraživanje dvojice ekonomista, prosječnom Hrvatu treba oko 15 godišnjih zarada da bi si priuštio stan od 100 kvadrata. Rusima je najgore, oni pak trebaju 20 godišnjih zarada da bi kupili takav stan, no od članica EU-a stanovanje je očito najskuplje u Hrvatskoj.

Podaci iz 2016., a danas je situacija još gora

Nasuprot tome, Nijemcu treba osam godišnjih prosječnih zarada da bi kupio stan od 100 kvadrata. Najpovoljnije su cijene nekretnina u SAD-u, gdje su za kupovinu 100 metara četvornih stambenog prostora potrebne oko tri godišnje plaće.

Također treba naglasiti da su se autori u svojem istraživanju vodili podacima iz 2016. te da su u međuvremenu cijene nekretnina u Hrvatskoj eksplodirale, dok plaće nisu rasle ni približno istim tempom. To znači da su današnji omjeri još gori za Hrvate, koji sad trebaju i više od 15 godišnjih zarada da bi kupili stan od 100 kvadrata.

Izvor: Index.hr