fbpx

DHMZ izdao nova upozorenja, vraćaju se oluje. Vakula: Bit će svega, pazite se!

Nakon kratkotrajnog zatišja, već danas nam stižu novi problemi. Vjetrovito će osobito biti na Jadranu, uz većinom jugo – jako, gdjekad i olujno te more valovito, uglavnom na otvorenome i jače valovito, s valovima vjerojatno i oko 6 metara.

Nevolja će biti i zbog česte te u mnogim mjestima i obilne kiše, posebice opet na Jadranu i područjima uz njega – i to ponajviše od danas navečer do ponedjeljka ujutro. Stoga će i vodostaji ponovno biti u porastu, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Zbog svega toga DHMZ je već objavio mnogobrojna upozorenja – za jugo na otvorenome čak i najvišeg stupnja, a tijekom vikenda bit će ih još. Uz sve to valja spomenuti i kako će temperatura zraka diljem Hrvatske biti iznadprosječno visoka za sredinu studenoga, uz jutarnje vrijednosti čak oko prosječnih najviših poslijepodnevnih, gdjekad i više od njih.

Danas promjenjivo, kiša na moru i uz njega, jako i olujno jugo

Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano, ponegdje tek nakon jutarnje magle. Uz najprije tiho pa slab do umjeren jugoistočni vjetar temperatura će zraka ujutro biti od 3 do 6°C, a poslijepodne 15 do 17°C.

U središnjoj Hrvatskoj danju malo hladnije i oblačnije te manje vjetrovito nego na istoku, a kiša će početi uglavnom kasno navečer i u noći na subotu.

Ponegdje već poslijepodne, ali većinom navečer i u noći u gorju i na sjevernom Jadranu bit će i izraženijih pljuskova s grmljavinom. A do tada, uz promjenjivu naoblaku, samo povremena mjestimična kiša. Znatno veće nevolje prouzročit će često jako jugo, osobito prema otvorenome i olujno te more i jače valovito – pa je objavljeno upozorenje najvišeg stupnja.

U Dalmaciji su još u petak upozorenja samo zbog juga, na otvorenome ponegdje i olujnoga. Kiša će padati povremeno i ponegdje, ali još ne u velikim količinama. Uz djelomice sunčano vrijeme temperatura će biti od 14 do 20 °C, samo u unutrašnjosti ujutro oko 8 °C.

Podjednako relativno toplo bit će i na jugu Hrvatske, ali i promjenjivo, uz povremenu kišu, moguće i grmljavinu te većinom jako jugo, navečer opet i olujno, uz koje more opet može biti i jače valovito.

Za vikend kišovitije, većinom i vjetrovitije, pa u ponedjeljak prolazno mirnije…

Do ponedjeljka će u većini kopnenog područja biti još toplije, osobito ujutro, uz temperaturu zraka često čak oko prosječne poslijepodnevne za sredinu studenoga. No, u većini će krajeva biti i oblačnije nego u petak te kišovitije, ponegdje i uz obilne pljuskove. Stoga će do utorka ujutro, gdjegod i prije, u mnogim mjestima Gorskoga kotara, Like i unutrašnjosti Dalmacije pasti i više od 100 litara kiše po četvornome metru. Zamjetne su količine moguće i u središnjoj Hrvatskoj, a najmanje – do nedjelje navečer vjerojatno i nimalo – u istočnim krajevima.

Uzduž Jadrana će posvuda pasti barem malo kiše. Dapače, većinom i više, u subotu osobito na sjevernom dijelu, zatim i južnije. Nevolje će ponovno prouzročiti i do nedjelje većinom jako, često i olujno jugo, mjestimice prolazno i južni, jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a uglavnom podno Velebita će u subotu biti i slabe do umjerene bure. U ponedjeljak je moguće smirivanje, ali samo kratkotrajno, zbog vjerojatno ponovno kišovitijeg i vjetrovitijeg utorka, možda i srijede.

DHMZ izdao upozorenje

DHMZ je izdao posebno upozorenje za naredne dane koje u nastavku prenosimo u cijelosti:

U skladu s prognozama i upozorenjima, ostvarile su se iznimno nepovoljne vremenske prilike na Sredozemlju, pa i u Hrvatskoj.

Zbog djelovanja snažne ciklone koja se premješta preko naše zemlje pale su znatne količine oborine, osobito na Jadranu te u predjelima uz Jadran: unutrašnjosti Dalmacije, Gorskome kotaru i Lici te unutrašnjosti Istre, objavio je Državni hidrometeorološki zavod u novom priopćenju.

Posebno je velike probleme uzrokovalo olujno i orkansko jugo, zbog čega je prekidan pomorski promet, poplavile su mnoge rive i prometnice, a vjetar je prouzročio veliku materijalnu štetu.

O snazi juga najbolje govori i podatak da je Hrvatski hidrografski institut 12. 11. 2019. u 16 sati izmjerio rekordni val na Jadranu! Ovaj val zabilježen je u akvatoriju Dubrovnika, pokraj otočića Sv. Andrija. Maksimalna visina vala iznosila je Hmax = 10,87 m.

Rastu vodostaji rijeka

U skladu s najavama, tijekom ponedjeljka i jučerašnje noći vodostaji rijeka su znatno porasli u Istri i Primorju, Gorskom kotaru, Lici te u Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti.

Rijeke u Istri i dalje rastu u skladu s oborinama. Vodostaji gornjeg dijela toka Kupe su tijekom jučerašnjeg dana znatno rasli, a trenutno su u stagnaciji. Sutla i Krapina su također znatno rasle jučer, a trenutno su u opadanju.

Nepovoljno vrijeme nastavit će se i u drugoj polovici tjedna.

Danas i u petak kiše će biti manje, a u sjevernim će predjelima često i izostati. Jugo će sredinom tjedna kratkotrajno oslabjeti. Međutim, već u petak s jačanjem nove ciklone sa zapada Sredozemlja u naše će predjele sve izraženije stizati vlažan i vrlo nestabilan zrak. Jugo će ponovno ojačati i biti jako i olujno, osobito za vikend. Kiša će biti česta, a na Jadranu i uz njega i obilna.

Uslijed obilnih oborina i u susjednoj Sloveniji te porasta Sutle i Krapine, rijeka Sava raste te se tijekom četvrtka, 14. 11. 2019., očekuje prolazak vrha prvog vodnog vala gornjim dijelom toka Save kada bi vodostaji u Zagrebu mogli dosegnuti pripremno stanje obrane od poplava. Uslijedit će kratkotrajno opadanje vodostaja do vikenda kada će najvjerojatnije nova značajna količina vode stići Savom iz Slovenije uz doprinos Sutle i Krapine. U gornjem toku Save vodostaji će ponovno rasti uz moguće ponovljeno dosezanje mjera obrane od poplava. S obzirom na sporiji tok rijeke Save nizvodno od Zagreba, porast vodostaja će trajati dulje te je također moguć ulazak u mjere obrane od poplava koje će ovisiti o dotocima pritoka.

Vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu imaju sličnu dinamiku rijeci Savi – tijekom sutrašnjeg dana bi mogli dosegnuti vrh vodnog vala, nakon čega bi moglo uslijediti opadanje, ali uz ponovni porast tijekom vikenda kada bi mogli dosegnuti i mjere obrane od poplava.

I rijeka Una reagira na oborine svojim porastom vodostaja i nastavit će rasti tijekom sutrašnjeg dana uz moguće dosezanje pripremnog stanja obrane od poplava u Kostajnici, nakon čega će tijekom petka vjerojatno blago opadati. Tijekom vikenda je moguć ponovni porast vodostaja rijeke Une.

Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena i opadanja vodostaja, za vikend nas ponovno očekuje porast vodostaja u Istri i Primorju, u Gorskom kotaru, Lici te u Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti.

Na kraju, preliminarna prognoza ukazuje na to da bi se kišovito, vjetrovito i razmjerno toplo vrijeme moglo nastaviti u prvoj polovici sljedećeg tjedna.

Vakula: Pripazite se

Zoran Vakula objavio je jutros još jednu prognozu, i to u stihovima:

Vremenske prilike ne “maze” nas već danima!
A i ovakvo biometeorološko stanje ne odgovara mnogima.
Ni samo kratkotrajno,
a pogotovo ne ovako dugotrajno.
Dok sunce dulje ne s(i)ja,
mnogima zavlada depresija.
Osim nje, osobito je nepovoljno astmatičarima, te srčanim i kroničnim bolesnicima.
A vrlo vjerojatno i još nekima.
Hm, možda je baš ovo vrijeme zasmetalo i hrvatske kulture velikanima?

I sljedećih će dana biti prilično nepovoljno.
Sunčani sati većinom malo – mnogima nedovoljno.
Ali neće manjkati oblaka, južine, kiše…
Dapače i štoviše!
Mnogima se loše “piše”!
Osobito onima na Jadranu i krajevima uz njega,
gdje će biti uistinu koječega.

Na žalost, malo dobroga!
Pripazite se stoga!

Cijela obala u crvenom

Za područje cijele obale izdan je crveni meteoalarm koji se posebno odnosi na pomorce.

Izvor: Index.hr