fbpx

Doživjeli strahote Škabrnje, na ulazu je pisalo: “Dobro došli u mrtvo selo”

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić na 28. obljetnicu pokolja u tom mjestu prozvao je hrvatsko pravosuđe zbog neprocesuiranja odgovornih za zločine.

“Od prvog trenutka otkad se dogodila Škabrnja nitko nije odgovarao niti će odgovarati. Ovo tvrdim da neće. Nitko nije pitao što je Ratko Mladić radio tih dana oko Škabrnje, što je radio 9. ninski korpus. Ja nudim već godinama imena i prezimena zapovjednika, pukovnika i generala, majora i kapetana koji su vodili svoje postrojbe na Škabrnju. Sami smo krivi, hrvatsko pravosuđe koje ne želi procesuirati ratne zločince, a iza toga sve Vlade, ništa nije napravljeno”, rekao je umirovljeni pukovnik.

Ministar obrane Damir Krstičević je odgovorio da time, nažalost, ne mogu biti zadovoljni te izrazio nadu da će pravda doći i da će počinitelji odgovarati za to što su napravili.

Stravična svjedočanstva

Zoran Ražov iz Škabrnje svjedočio je zvjerskim iživljavanjima četničkih zločinaca. Rekao je kako su jednom čovjeku odrezali uši i stavili ih u džep, a jednom su odsjekli glavu.

Danka Dražina, braniteljica Škabrnje, prisjeća se još jednog stravičnog detalja.

“Kada smo neposredno nakon pada Škabrnje kao hrvatski branitelji ulazili u okupiranu Škabrnju, susret sa školom za mene je bio novi šok. Tamo je ćirilicom pisalo “Dobro došli u mrtvo selo”, rekla je za HRT.

Krvavi pohod na Škabrnju počeo je ujutro 18. studenoga 1991. napadom tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu, potpomognutim zrakoplovstvom bivše JNA.

Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća istjerani su djeca, žene i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije, sve do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86 mrtvih.

Izvor: Index.hr