fbpx

Državne subvencije za stanove su teška prevara, ovo je dokaz

Nedavno je u javnosti odjeknula priča o građanima koji su uz pomoć novca poreznih obveznika odnosno subvencioniranih kredita kupili nekretnine od vlastitih roditelja.

Naime, u posljednje dvije godine država provodi program u kojem u prvih pet godina porezni obveznici korisniku kredita plaćaju pola rate. To je, po svemu sudeći, izvrsna prilika za doći do novca, čak i ako ne trebate nekretninu. Jednostavno je – fiktivno kupite nekretninu od roditelja.

Kupnja roditeljske kuće novcem poreznih obveznika – savršeno legalna prevara

Pretpostavimo da, kao i mnogi u Hrvatskoj, živite u većoj kući s roditeljima. Oni na katu, vi u prizemlju, ili obrnuto. No, poželjeli ste, opet kao i mnogi drugi Hrvati, kupiti apartman na moru. Prijavite se Agenciji za promet nekretnina za subvencionirani kredit, kupite tu kuću od roditelja, a oni dobiju novac s kojim kupe apartman na moru. Svi sretni i zadovoljni, osim poreznih obveznika koji vam prvih pet godina plaćaju pola rate kredita.

Iako se stvar na prvi pogled čini kao prevara, ona je sasvim legalna jer je Zakon o subvencioniranju stambenih kredita dizajniran tako da omogućuje takve stvari. Čak se i na stranicama državne Agencije za promet nekretninama (APN), preko koje se realiziraju ti krediti, navodi da je kupnja od roditelja – dozvoljena.

Možete dobiti subvencionirani kredit i ako već imate nekretninu

Osim toga, zakonom je predviđeno da možete imati već jednu nekretninu u vlasništvu, ali u tom slučaju morate Agenciji reći da vam treba veća radi poboljšanja uvjeta stanovanja i obećati da ćete ovu manju prodati. Uglavnom, ako imate mašte, mogućnosti su neograničene.

Uvjeti koje treba ispunjavati budući korisnik subvencioniranog kredita su: da nije stariji od 45 godina, jer je to kao “za mlade”; da on (ili bračni partner/ica) nemaju u vlasništvu nekretninu ili, ako je ima, da je prodaje radi kupnje veće nekretnine. Kredit mora biti na najmanje 15 godina, a iznos kredita je do maksimalno 100 tisuća eura. Možete kupiti i skuplju nekretninu, ali subvencija vrijedi do tog iznosa. Također, nekretnina ne smije biti skuplja od 1500 eura po četvornom metru.

Subvencija može biti i pola mjesečnog iznosa otplate kredita

Što se tiče subvencija, one se kreću od 30 do 51 posto rate kredita u prvih pet godina, ovisno o stupnju razvijenosti. Tako se subvencije od 30 posto dobivaju u Zagrebu, Splitu i sličnim većim centrima, dok ostale vrijede ako je nekretnina u manje razvijenim dijelovima Hrvatske.

Iznosi subvencija nisu mali. Napravili smo okvirne izračune za kredit od 90 tisuća eura na pet godina uz efektivnu kamatnu stopu od 3,5 posto i dobili da osoba koja je u nekom većem centru, gdje je subvencija 30 posto anuiteta kredita, kroz pet godina od poreznih obveznika dobije oko 11.500 eura. Ako se pak radi o slabije razvijenom području, taj se iznos penje na blizu 20 tisuća eura.

HNS-ov državni tajnik ne vidi u čemu je problem

Željko Uhlir, HNS-ov državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, očito ne razumije u čemu je problem da porezni obveznici financiraju tuđe kredite pa je tako komentirajući ovu situaciju za RTL rekao da nije nastala šteta za državu i društvo.

”Je li to bilo malo lijevo ili desno, ali uspjeli smo pomoći ljudima. Što se tiče da bi novac ostao unutar obitelji… a morat će se vratiti, to su krediti. Morat će ih netko vratiti. Nije tu neka šteta nastala po društvo ili državu. Banka mu je dala kredit, nije on sam uzeo od države”, kaže Željko Uhlir (HNS), državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva.

Ako državni tajnici ne vide u čemu je problem, onda nije ni čudno da pišu i donose ovakve prevarantske zakone.

Izračun koji pokazuje razmjere prevare poreznih obveznika

U nastavku donosimo izračun koji pokazuje koliko korisnik subvencioniranog kredita dobije novca poreznih obveznika uz subvenciju od 30 i 51 posto.

Iznos kredita = 90.000,00 eur

Rok otplate = 15 godina

Subvencija 5 godina

Kamata 3,50%

Subvencija 30 posto

Mjesečni anuitet = 643,39 eur

Mjesečni iznos subvencije 30% anuiteta = 193,02 EUR

UKUPNO SUBVENCIJA = 11.581,20 EUR

Subvencija 51 posto

Mjesečni anuitet = 643,39 eur

Mjesečni iznos subvencije 51% anuiteta = 328,13 EUR

UKUPNO SUBVENCIJA = 19.687,80 EUR

Izvor: Index.hr