fbpx

HDZ ĆE OPET ODLUČIVATI O IZBAČENIMA Prvo moraju osnovati novi Časni sud, stari im se raspao

Stegovni postupak protiv osam HDZ-ovaca koji su brzinski izbačeni iz stranke nakon spornih objava u Viber grupi “Zna se HDZ”, vjerojatno će biti ponovljen, piše u srijedu Jutarnji list.

A odluku o sankcijama, prema informacijama iz stranke, trebao bi donijeti novi sastav Časnog suda, čiji se članovi tek trebaju izabrati, s obzirom da se dosadašnji Časni sud praktički raspao jedan se član odmah izuzeo, a dvije članice naknadno su se usprotivile načinu na koji se postupak vodio te upozorile na brojne nepravilnosti, navodi dnevnik.

Postupak bez poštivanja procedure

Novi članovi Časnog suda, kako doznaje Jutarnji list, trebali bi biti izabrani do polovice prosinca, a postupak bi zbog kampanje, kako pretpostavljaju neki u HDZ-u, mogao biti proveden tek nakon drugog kruga izbora.

Osam HDZ-ovaca izbačeno je prošlog četvrtka nakon telefonske sjednice Gradskog odbora HDZ-a, te sjednice zagrebačkog Časnog suda. No, kako se poslije pokazalo, tijekom postupka nije poštovana procedura, na što su od početka upozoravali i sami članovi protiv kojih se postupak vodio. Primjerice, nitko od članova nije dobio na uvid što im se točno stavlja na teret, stegovni postupak pokrenut je skupno, umjesto za svakoga člana ponaosob, a nitko od njih nije imao prilike ni iznijeti obranu.

Kako se raspao Časni sud?

U međuvremenu se raspao i Časni sud koji je vijećao o slučaju te trebao donijeti stegovne mjere – najprije se tog četvrtka uoči sjednice, jedan od petero članova Časnog suda, Željko Stura, izuzeo jer kao član Gradskog odbora HDZ-a ne može istovremeno biti i u Časnom sudu.

Tjedan dana nakon toga predsjednica Časnog suda Željka Žokalj uputila je vrhu stranke očitovanje da u “pokrenutim stegovnim postupcima ne želi sudjelovati na način na koji je zamišljeno”, te upozorila na nepoštivanje procedure, a onda je još jedna članica Časnog suda Zdravka Ramljak podnijela ostavku jer se nije slagala s načinom na koji je proveden postupak, donosi Jutarnji list.

Izvor: Telegram.hr