fbpx

HRVATSKA 2019.: Vojska šverca oružje, policija radi za mafiju, a škole su prazne

Dok se premijer Andrej Plenković bavio pripremama za kongres Europske pučke stranke u Zagrebu i dok mašta kako će sljedeće godine formalno biti na čelu Europske unije, iz dana u dan se sve bolje vidi koliko su njegovi ministri nesposobni voditi resore za koje su zaduženi i kakvo rasulo vlada u školstvu, policiji i vojsci. Za to su odgovorni i ministri, ali još više sam Plenković koji ih je odabrao.

Krstičević bježi dok se skandal ne stiša

Ministar obrane Damir Krstičević pokušao je skriti da su piloti helikoptera iz baze u Zemuniku uhvaćeni kako prevoze švercera oružjem. Skandal je priznao tek kada je priču otkrila Nova TV, a ni tada Krstičeviću nije palo na pamet podnijeti ostavku. Spasila ga je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović poslavši u mirovinu šefa Ratnog zrakoplovstva i smijenivši zapovjednika baze u Zemuniku.

Afera s pilotima i švercerom oružja pokazala je i da su vojne baze kritično nesigurne. Pilotima je bilo dovoljno švercera odjenuti u vojnu uniformu da ga bez problema uvedu u bazu. Osim što su u vojnim helikopterima prevozili švercera, piloti su skrivali i velike količine municije vojnog porijekla. Premijer ni u jednom trenutku nije doveo u pitanje položaj svog potpredsjednika i dozvolio mu je da se skriva od neugodnih pitanja.

Nasilna i korumpirana policija

Ništa veće probleme nije imao ni drugi potpredsjednik vlade i osoba od najvećeg Plenkovićevog povjerenja, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. U policiji u skandali svakodnevica, zataškava se divljanje policijskih šefova u vozilima, na granicama se puca u migrante pa se objašnjava da su se policajci spotaknuli i slučajno ustrijelili nesretnike ili da je “došlo do opaljenja”.

Za spontano opaljenje je, naravno, kriv migrant u čijem tijelu je završilo policijsko zrno. Iako su ovo sve itekako ozbiljni problemi, slučaj u kojem su uhićeni policajci zbog suradnje sa srpskom mafijom sve nadmašuje. Oni su za mafijaše krivotvorili dokumente i odavali im tajne podatke iz istraga. Međutim, Božinovića se to nimalo ne tiče. Sustav mu je šupalj, disfunkcionalan i korumpiran, ali on se njime hvali.

Ministrica obrazovanja je ministrica na papiru

Već dva mjeseca škole u cijeloj državi zjape prazne, učenici su izgubili dane i dane nastave, školska godina je pred propašću. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izuzela se iz razgovora sa sindikatima koji traže povećanje koeficijenata za 6,11 posto i jedino što se od nje može čuti je slabašno ponavljanje da je kurikularna reforma baš super.

Od toga ni učitelji, ni roditelji, ni djeca nemaju baš ništa, baš kao što ni sindikatima nije koristila njena deklarativna podrška na početku štrajka. Blaženka Divjak danas je ministrica samo na papiru i nikome razumnome nije jasno zašto još uvijek nije podnijela ostavku.

Važna je samo vlast

Toliki kaos u sustavu teško je objasniti pukom nesposobnošću. Postoji u narodu popularna riječ za to, ali mi ćemo napisati da ministre i premijera jednostavno nije briga za ono što se u zemlji događa. Bahati su i ravnodušni prema svemu oko sebe i važno im je samo održati se na vlasti.

Izvor: Index.hr