fbpx

HRVATSKO PRAVOSUĐE Suđenje Glavašu traje toliko dugo da mu je tada maloljetni sin, sada postao odvjetnik

Koliko je hrvatsko pravosuđe sporo i tromo najbolje oslikava suđenje Branimiru Glavašu. Proces koji traje punih 15 godina počeo je kad je Glavašev sin još išao u osnovnu školu. Danas je Filip Glavaš s njim u sudnici, ali u potpuno drukčijoj ulozi – kao odvjetnik. A da stvar bude tragikomičnija, suđenju se uopće još ne nazire kraj, prenose Vijesti.hr.

“Cijeli postupak je počeo dok sam ja bio osnovnoškolac, točnije 8 razred osnovne škole, a evo danas, 15 godina nakon toga mi se nalazimo na početku tog slučaja”, kazao nam je Filip Glavaš, odvjetnik i sin Branimira Glavaša.

Kroz 15 godina procesa, dosta svjedoka, odvjetnika i sudionika već je umrlo. Glavaša su u prisutnosti kamera pritvarali nekoliko puta. Prije prve presude, pobjegao je u BiH. U zatvoru je sve zajedno odležao 5 godina i 3 mjeseca. Da stvar bude apsurdnija, jednom je već i presuda bila pravomoćna, dok je nije srušio Ustavni sud. I sve opet krenulo iznova.

“Meni je to sve skupa smiješno i žalosno. Ali evo, izdržat ću i to ako dođem i tu situaciju da krećemo ispočetka, pa nek traje još dvije tri godine. Mogu vam reći da sam i oguglao na sve to skupa. Nije mi ugodno, ali ne pomišljam odustati”, poručuje Branimir Glavaš.

Danas kao odvjetnik, nekada samo kao sin – Filip Glavaš rastao je uz sve te trenutke. Da ironija bude veća, mjesto na kojem je u generalskoj uniformi prije 12 godina pokazivao štakom, ljut na HDZ, danas se u toj zgradi i dalje nalazi HDZ, ali i odvjetnički ured njegova sina.

“Mogu reći da me prvenstveno cijeli taj proces usmjerio u te pravničke vode. Dakle i on je po struci diplomirani pravnik, a s obzirom na to da se to događalo u nekom razdoblju mog sazrijevanja, mislim da je bio sasvim logičan izbor da krenem i ja tim stopama. U meni se rodila želja i motiv da jednog dana, a došli smo do tog dana, da sa svojim znanjem pomognem njemu da konačno okonča taj postupak i dođe do oslobađajuće presude”, poručuje sin Filip.

A okončanje se ne nazire. Sutkinja Tanja Pavelin koja mu trenutačno sudi izabrana je na Visoki kazneni sud, pa će od 1. siječnja cijeli postupak opet krenuti ispočetka. S nekim novim sucima. Ali za hrvatsko pravosuđe ni to očito nije problem.