fbpx

Kalmeta i Bačić kažu da štrajk učitelja neće naštetiti Kolindinoj kampanji

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić ocijenio je da štrajk prosvjetara neće štetiti predsjedničkoj kampanji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović istaknuvši da kroz pregovore s obrazovnim sindikatima vlada jasno šalje poruku kako joj je stalo do svih hrvatskih građana i zaposlenika.

“Mislim da neće. Kroz ove pregovore vlada jasno šalje poruku kako nam je stalo do svih hrvatskih građana i zaposlenika”, rekao je Bačić novinarima prije početka klauzure HDZ-a upitan hoće li štrajk prosvjetara naštetiti kampanji Grabar-Kitarović. HDZ održava zatvorenu sjednicu o pripremama i koordinaciji izborne kampanje za predsjedničke izbore.

Kaže da vlada vodi računa o državnom proračunu

Bačić je podsjetio i da vlada pregovara i s državnim i javnim službenicima te vodi računa i o statusu 1.350.000 ostalih zaposlenika u zemlji.

“Politika ove vlade je politika konsolidacije državnog proračuna i da ne trošimo više novca nego što zarađujemo, da nam proračun bude u suficitu i omogući nam bolje makroekonomske pokazatelje, rast BDP-a, te time se naša zemlja vraća i u investicijski rejting i smanjuju nam se kamate”, rekao je Bačić novinarima.

Smatra kako je to jedna zatvorena priča u kojoj, ako popustite, onda gubite legitimitet koji ste tri godine teško stvarali i dobili povjerenje međunarodnih institucija.

“Zbog toga ovakvi pregovori s javnim službenicima u prosvjeti traju dugo – ne zbog toga što ne znamo značaj i važnost profesora i obrazovanja već što vodimo računa o cjelovitosti i državnog proračuna i standarda kojeg smo postigli u međunarodnim institucijama”, istaknuo je.

Bačić je ocijenio da pravilan pristup svim zaposlenicima ne može biti uteg u kampanji Grabar-Kitarović. Ako prosvjetari prihvate vladin prijedlog, plaća će im će se podići i više nego što traže, poručio je.

“Na mjesečnoj razini je to 200 kuna više od njihovih zahtjeva. Držim da je to prihvatljiv program i nadam se da ćemo u idućih nekoliko dana naći načina za izaći iz ove situacije”, naglasio je Bačić.

Kalmeta se slaže s Bačićem

I pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Božidar Kalmeta smatra da štrajk profesora neće naštetiti kampanji Grabar-Kitarović jer su to dvije odvojene stvari.

“To su dvije različite stvari. Jedno je izbor predsjednice države, a drugo je pitanje štrajka, koeficijenata i svega drugog o čemu vlada raspravlja s sindikatima učitelja i profesora”, kazao je.

Smatra da će ključ pobjede Grabar-Kitarović biti to što je predsjednica Republike do sada napravila puno pozitivnih stvari, kao i njezin program.

Vrh stranke, u kojem su premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, glavni tajnik stranke Gordan Jandroković te mnogi ministri, raspravlja o pripremama i koordinaciji izborne kampanje.

Na klauzuri će se dogovoriti način funkcioniranja predsjedničke kampanje kako bi što bolje u javnosti promovirali program Grabar-Kitarović. Nakon toga će se svečano obilježiti 20. obljetnice osnutka Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski.

Izvor: Index.hr