fbpx

Liječnici kreću u akciju, ne žele raditi prekovremeno

Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) započet će 1. prosinca akciju “Hoću raditi zakonito”, odnosno prikupljati potpise liječnika za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad dulji od 48 sati tjedno.

Akcija povlačenja suglasnosti trajat će 60 dana. To je novi korak u borbi za zakonit rad liječnika i odgovor na 71 dan vladine šutnje na zahtjeve za donošenje zakona o plaćama liječnika ili strukovnog kolektivnog ugovora (SKU), istaknuli su na konferenciji za novinare predsjednik HLK-a Krešimir Luetić i predsjednica HLS-a Renata Čulinović-Čaić.

Sustav funkcionira zbog tri milijuna liječničkih prekovremenih sati godišnje

Nadaju se da će vlada pokrenuti donošenje zakona o plaćama liječnika ili SKU prije nego što budu prisiljeni aktivirati potpise jer bi to, svjesni su, dovelo do smanjenja dostupnosti zdravstvene zaštite građanima.

Budući da zdravstveni sustav funkcionira ponajviše zbog tri milijuna liječničkih prekovremenih sati godišnje, u slučaju da većina liječnika povuče suglasnost na prekovremeni rad, zdravstveni sustav bi se suočio s ozbiljnim problemima.

Primjerice, dovoljno je da 50 posto anesteziologa povuče suglasnost pa da cijeli kirurški program bude znatno nedostupniji nego sada.

Liječnici žele raditi zakonito, ne žele više prekovremeni rad, mogu raditi 40 sati tjedno i 180 sati prekovremeno godišnje, kao i svi ostali u javnim službama, kazala je Čulinović-Čaić.

Akcijom povlačenja suglasnosti Komora i sindikat žele vladi jasno i glasno ukazati na neodrživost daljnjeg zatvaranja očiju pred rastućom kadrovskom, financijskom, infrastrukturnom i organizacijskom krizom.

Prijeti kolaps primarne zdravstvene zaštite

Podsjećaju kako su svoje zahtjeve vladi saželi u “Rujanskoj izjavi” i još prije 71 dan zatražili prijem kod premijera Andreja Plenkovića, no do danas nisu dobili nikakav odgovor. Time je premijer pokazao da više od dva mjeseca ignorira hrvatske liječnike, a situacija u zdravstvu je vrlo ozbiljna.

Već sada nedostaje najmanje 2000 liječnika, a još toliko njih odlazi kroz pet godina u mirovinu. Od ulaska Hrvatske u EU odselilo je 850 liječnika, a tijekom ove godine i šezdesetak mladih liječnika bez ijednog dana radnog staža.

“Prijeti nam kolaps primarne zdravstvene zaštite: 200 ambulanti već danas nema liječnika, a kroz pet godina u mirovinu odlazi više od trećine primarnih pedijatara i četvrtina primarnih ginekologa i obiteljskih liječnika”, upozorio je Luetić.

U nizu bolnica nedostaju liječnici specijalisti – u Čakovcu nema patologa, Koprivnica nema urologa, a Varaždin, Bjelovar, Požega, Slavonski Brod i Gospić nemaju citologa. Hematologa nema u Sisku, Karlovcu, Koprivnici, Vinkovcima i Požegi, dok dječjih kirurga nema u Puli, Karlovcu, Čakovcu, Zaboku, Bjelovaru, Virovitici, Požegi, Vinkovcima i Dubrovniku.

Luetić upozorava kako danas nije moguće zakonito financijski stimulirati liječnika specijalista da dođe raditi u sredinu gdje je manjak liječnika jer se bolnice trenutno kažnjavaju zbog sklapanja ugovora o djelu s liječnicima.

Zbog prekovremenog rada liječnici završavaju na sudu

Novi zakon koji tražimo otvorio bi mogućnost takve financijske stimulacije, kaže Luetić.

Predsjednica HLS-a ističe da je apsurdno što liječnici nemaju pravo pregovarati o svojim plaćama unutar djelatnosti, a imaju to pravo na razini javnih službi za Temeljni kolektivni ugovor.

“O svojim pravima ne možemo pregovarati, a zbog prekovremenog rada kojim održavamo sustav završavamo na sudu. Osim zakonski nedopustivo velike satnice, liječnicima se pogrešno obračunavaju prekovremeni sati i time obezvređuje njihov rad.”

Liječnici su digli više od 4000 sudskih tužbi, od kojih je dosad više od 800 pravomoćno presuđeno u njihovu korist. Očekujemo da će kolege u 2020. početi podnositi niz novih tužbi za pogrešno obračunate prekovremene sate tijekom 2019., rekla je Čulinović Čaić.

HINA