fbpx

NACIONAL Mamić planira otkriti da je osobno podmitio Đuru Sessu

Nacional u novom broju piše kako odbjegli Zdravko Mamić planira otkriti kompromitirajuće stvari o predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi.

Naime, kako piše Nacional, Mamić planira otkriti da je on Sessu korumpirao prije više od 15 godina, u vrijeme afere s bivšim vratarem Dinama Draženom Ladićem. Mamiću bliski izvori, prenosi Nacional, tvrde da se ta optužba neće temeljiti samo na njegovom priznanju, nego postoje i drugi dokazi i navodni svjedoci.

Po hrvatskom zakonu, kod davanja mita odgovaraju i onaj tko mito daje i onaj tko ga prima. No, za onog tko daje mito zastara zastupa nakon 15 godina, dok za onog tko prima to vrijeme je 20 godina. U tom slučaju, piše Nacional, Mamić ne bi odgovarao.

Mamić planira Sessu optužiti da je od njega primio mito kako bi iskoristio svoj utjecaj da pomogne Dinamu u 15 godina starom sporu koji je okončan tek 2017. godine.

Slučaj zbog kojeg Mamić planira Sessu optužiti za korumpiranost odnosi se na tužbu koju je podnio Dražen Ladić zbog potraživanja od 400.000 eura. Taj predmet tada je došao u ruke suca Mladena Ježeka. No, tadašnji predsjednik Općinskog suda u Zagrebu Đuro Sessa prihvatio je zahtjev za izuzećem, a što je tražio Dinamo. Opravdanje je, piše Nacional, bilo da je sudac – previše revan.

“Zamislite kakvo sam rješenje dobio. Predsjednik Općinskog suda Đuro Sessa prihvatio je Dinamov zahtjev za izuzeće suca Mladena Ježeka zbog – pristranosti. A u odluci, ne možete vjerovati, piše ovo: ‘iako u konkretnom slučaju nema dokaza o sudačkoj pristranosti, njegova velika ažurnost nagovještava da bi pristranosti uskoro moglo biti’. Smiješno, zar ne? Sudac je izuzet zato što je radio”, rekao je Ladić te 2004. godine.

Više puta prozivao Sessu

Bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prošle je godine, dan prije presude kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora, pobjegao u BiH. Od tada je u susjednoj državi. U svojim javnim istupima često spominje Đuru Sessu za kojeg je, među ostalim, jednom prilikom kazao kako je “nepošten, pokvaren korumpirani sudac koji je ruglo i nije zaslužio da bude predsjednik Vrhovnog suda”

“Poznajemo se vrlo dobro. Ja bih rekao da smo toliko intimni, jedino što nije bilo seksa između nas dvojice. Sessa je samo jedan od kapitalaca i namjerno sam krenuo od kapitalaca, ali ima tu njih još puno, oni znaju koji su, ja dobro znam koji su, mi međusobno znamo što je bilo, što sve znamo jedni o drugima. Ja imam neoborive dokaze, ja sigurno ne pucam prazan ćorak”, rekao je Zdravko Mamić o Sessi.