fbpx

NE NAMEĆE TO EU, TO NAS NAŠI KRADU! Zašto Irci ne trebaju ugrađivati razdjelnike, kondenzacijske bojlere…

Prošlo je šest godina od kako je tadašnji ministar, a sadašnji glavni koalicijski partner HDZ-a Ivan Vrdoljak opljačkao građane nametnuvši im zakonsku obvezu ugradnje beskorisnih razdjelnika topline. To je opravdao činjenicom da to zahtjeva Europska unija od svih svojih članica.

Nakon toga došla je obveza ugradnje kondenzacijskih bojlera koja iziskuje skupe sanacije dimnjaka. I to navodno hitno zahtjeva Europska unija.

Za iduću godinu već se najavljuje da će građani morati kupiti nove tv tunere koji će moći prenositi signal u HD rezoluciji, premda ga naše tv kuće uopće ne emitiraju jer im je preskup. I evo novog izvlačenja novca iz džepova građana. Naravno sve zbog te “nemilosrdne” Europske unije.

I onda čovjek od do Irske i vidi da ničega od toga tamo jednostavno – nema. Ni obveze ugradnje razdjelnika, ni kondenzacijskih bojlera, ni tv tunera ni sto drugih čuda. A Irska je članica Europske unije isto kao i Hrvatska.

O tome svjedoći i u blogu kojeg vodi jedna od naših iseljenica koju je hrvatska birokracija natjerala da zatvori tvrtku u našoj zemlji i trbuhom za kruhom ode u Irsku.

“Obzirom da me još uvijek ponekad prate vijesti iz lijepe nam naše, vidim da je tamo stalno neka drama: ‘stižu nova EU pravila, a s njima i smak svijeta’.

Čitam kako je bila drama oko razdjelnika i bojlera.

Svi moraju uvesti razdjelnike, troškovi ogromni, kazne katastrofalne. EU zahtijeva da se izbace ne znam kakvi bojleri, trošak ogroman kazne drama.

Bila je ono neka drama oko žarulja u HR, ne znam, mi u Irskoj imamo doma iste žarulje kakve smo imali i prije. Čitam redovno irske novine i tu nema ništa o bojlerima. Kakvi mrkli razdjelnici, ovdje je privatna imovina toliko zaštićena da kaj koga boli briga kaj ja imam doma na radijatorima. U Irskoj se EU odredbe smatraju smjernicama, a o kaznama ni slova. Potražila sam u irskim novinama članke o novim EU pravilima i jedino što mi iskače su bile promjene o GDPR i o flaširanoj vodi, odnosno smjernica za smanjivanje plastičnog otpada.

Ne znam kako je u drugim EU zemljama, ali čini mi se da Nijemci, Francuzi i svi ostali državljani EU nisu histerično počeli juriti tražeći tko će im instalirati razdjelnike ili nove bojlere. Kako to da u ostatku EU nema enormnih kazni za svaku stvar koju EU predloži?

Možda oni nemaju dovoljno stručnjaka koji bi znali čitati EU zakone? Možda oni nemaju dovoljno uhljeba koje bi trebalo nahraniti kaznama i mitom? Možda nemaju rođu koji bi pobrao masne pare na ugradnji razdjelnika i uvozu bojlera? Nemaju pojma kak se to dela.

Kad je EU naredila Irskoj da mora naplaćivati vodu (voda je ovdje besplatna), Irska država je konačno zatražila od ljudi da plate vodu i onda je država te novce vratila. Sad se opet voda ne plaća, bez obzira na EU pravila.

Ne znam tko živi u kojoj EU, al moram priznati, ova u kojoj sam sada nekak mi se više sviđa, piše naša iseljenica u na svom blogu.