fbpx

OPORBA “HDZ pretvara državu u uhljebistan, a predsjedničin skup izgledao je kao kongres u Sjevernoj Koreji”

Zastupnik SDP-a Gordan Maras pozvao je u utorak HDZ da “prekine govor korupcije”, a predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessa da reagira na trošenje javnog novca za izborni skup predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, dok je Mirando Mrsić (Demokrati) apelirao na vladajuće da ne pretvaraju zemlju u “uhljebistan”.

“Jučerašnje službeno predstavljanje predsjednice koštalo je više stotina tisuća kuna koje su platiti javni porezni obveznici, dužnosnici koji su tamo sjedili svi su na plaći iz državnog proračuna ili jedinica lokalne samouprave, njih stotine i stotine koji su tamo došli naslikavati, kao da ste gledali kongres stranka u Sjevernoj Koreji”, ustvrdio je Maras u slobodnom govoru pitajući se kakvo je to pravosuđe u Hrvatskoj kada HDZ-ovci pozivaju da se zaustavi govor mržnje a ne pozivaju da se zaustavi “govor korupcije”.

“Kada vidite na skupu predsjednice RH u prvom redu šampiona korupcije, gradonačelnika Zagreba Milan Bandić postavlja se pitanje zašto HDZ ne zaustavi govor korupcije”, kazao je Maras.

Pozvao je predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessa da reagira zbog trošenje javnog novca u kampanji. “Je li normalno da stotinu tisuća kuna hrvatski građani plate za predstavljanje Kolinde Grabar Kitarović”, upitao je .

U ime Kluba HSS-a i Demokrata Mirando Mrsić u slobodnom govoru pozvao je premijera Andreja Plenkovića da ne pretvara zemlju u “uhljebistan” osvrnuvši se na plan Vlade da umjesto 88 pomoćnika ministara zaposli 98 ravnatelja uprava . “Uštedjet ćemo tako što ćemo zaposliti 10 uhljeba više”, ustvrdio je Mrsić dodavši kako će to koštati 2,8 milijuna kuna više.

Ocijenio je kako otvaranjem 10 novih dobro plaćenih radnih mjesta, Plenković sebi osigurava novi mandat u HDZ-u preko leđa poreznih obveznika. “Uskoro će Plenković reći država to sam ja”, kazao je.

Citirao je i predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović koja je kazala da Hrvatska zna i mora bolje, ustvrdivši da Hrvatska zna, ali da se mora riješiti ovog HDZ-a da bi krenula prema boljem.

I Nikola Grmoja (Most NL) kaže da je aktualna Vlada obećavala uštede, a da ćemo u konačnici platiti 5 milijardi kuna više nameta. Javna uprava buja, ne smanjuje se, ne provodi se digitalizacija, kaže zastupnik i zaključuje da Vladi “štednja baš nikako ne polazi za rukom” kad su u pitanju interesi političkog aparata.

Grmoja podsjeća da je njegova stranka imala prijedlog reforme uprave, a cilj joj je bio depolitizacija i optimizacija, “dakle sve suprotno onome to aktualna Vlada provodi”.

Imamo previše zaposlenih u javnoj upravi, da bi utvrdili tko je višak, treba provesti digitalizaciju, ali za to očito nema volje, zaključio je.