fbpx

PLENKOVIĆ “Podigli smo plaće u javnoj upravi za 18 posto”

“Zaokružili smo proračun nikada ranije. Na tragu naše politike da trošimo onoliko koliko zarađujemo nastavljamo s odgovornom ekonomskom politikom koja je Hrvatskoj donijela kredibilitet na međunarodnoj razini’, rekao je premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade, zahvaljujući ministru financija Zdravku Mariću. Ujedno, najavio je da će prvi krug predsjedničkih izbora biti 22. prosinca.

Po pitanju pregovora s obrazovnim sindikatima, rekao je da je u mandatu ove Vlade osigurano povećanje osnovica plaća državnih i javnih službenika za 11,5 posto. Ukupna sredstva povećana su za 3,2 milijarde kuna godišnje.

‘Pokazali smo zaista želju da riješimo nastali problem i spor, prije svega okončanje štrajka zbog interesa učenika, roditelja, učlitelja’, kazao je Plenković. Dodao je da se o koeficijentima ne pregovara, to je akt koji donosi Vlada, a kroz granski kolektivni ugovor se rješavaju dodaci.

‘Jučer smo predložili potpisivanje dodatna na granski od 2 posto s 1. srpnja iduće godine, ako cjelovita analiza koeficijenata do tada ne bude napravljena. To znači da bi do kraja iduće godine u tom sektoru ukupno bilo bi povećanje plaće za više od 20 posto. Sve to je na stolu’, rekao je Plenković.

Nakon 15. studenog vrijeme u štrajku više nećemo moći plaćati. To više nema nikakvog smisla, nikakve logike’, dodao je premijer.

Pohvalio je kao jako dobar nedavno sastanak 3. savjeta za Hrvate izvan Hrvatske, gdje su ‘koherentno predstavljena sva postignuća svih resora’, a posebno je pozdravljen novi Zakon o državljanstvu.

Otvoren je Interliber, podsjetio je Plenković, a ‘knjiga je pokazala da je žilava i da opstaje’ unatoč digitalnom okruženju.

Zahvalio je ministrima Tomi Medvedu i Milanu Kujundžiću na Zakonu o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta, a vukovarska bolnica također će dobiti poseban status.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade našli su se, između ostalog, prijedlog odluke o raspisivanju izbora za Predsjednika RH kao i onaj o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor Predsjednika RH te prijedlog zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima i priznanjima.

Bit će riječi i o dopuni Odluke o izboru ponuditelja i prodaji hotela Zagorje, odnosno bivše političke škole u Kumrovcu.

Tu su i Nacrt konačnog prijedloga zakona o obradi biometrijskih podataka, Nacrt konačnog prijedloga zakona o genetski modificiranim organizmima (EU), Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Hrvatskom registru brodova (EU) i Nacrt konačnog prijedloga zakona o Obalnoj straži RH.

Na dnevnom redu su i Prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog plana razvoja arhivske djelatnosti za razdoblje od 2020. do 2025. godine, Prijedlog odluke o osnivanju Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo i Izvješće o provedbi mjera iz Akcijskog plana za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita za razdoblje od 2017. do 2019. godine, za 2017. i 2018. godinu.

Prihvatit će se i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za Program potpore Sveučilištu i Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru te Prijedlozi odluka o davanju suglasnosti Gradu Novigradu i Općini Malinska-Dubašnica za zaduženje kod HBOR-a.