fbpx

PUTNIČKI TERMINAL ZRAČNE LUKE Pobjednik natječaja biro Ante Kuzmanića iz Splita

Arhitektonski biro Ante Kuzmanića iz Splita pobjednik je natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja putničkog terminala Zračne luke Zadar. Grupa splitskih arhitekata osmislila je proširenje i uređenje zgrade postojećeg terminala te parkinga. Za to su dobili nagradu od 250 tisuća kuna. Natječaj je za ZL Zadar provelo Društvo arhitekata Zadar.

Do roka za predaju natječajnih radova, 5. studenog, pristiglo je ukupno deset radova. Dva natječaja su zakasnila pa nisu uzeta u obzir. Procijenjena vrijednost predmetnog projektnog natječaja i kasniji pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave, sastojao se od nagradnog fonda, isplata naknada radnim tijelima i izrade prometnotehničke dokumentacije, i iznosio je ukupno 22.971.250 kuna, piše Zadarski list.

Ponude iz inozemstva Natječaj je imao međunarodni karakter pa su prispjela i dva idejna rješenja iz inozemstva. Drugu nagradu i 156.250 kuna osvojila je njemačko-poljska grupa arhitekata okupljenih u SBS engineering group. Treću nagradu i 93.750 kuna osvojila je grupa hrvatskih arhitekata autora koju su činili: Zrinka Grosek, Nataša Ivanišević, Katarina Kozlović i Krunoslav Šmit. Četvrta nagrada u neto iznosu od 75 tisuća kuna dodijeljena je radu autora akademika Velimir Neidhart i Branka Kincl, Ane Breko i Mirte Dropuljić. Peta nagrada u iznosu od 50 tisuća kuna ide autoru Damiru Vitkoviću. Radove je ocjenjivao ocjenjivački sud kojem je predsjedavao akademik Nikola Bašić.

– Prvonagrađeni projekt je našao najbolji odgovor na ključno pitanje natječaja: kako uz rekonstrukciju i proširenje postojećeg terminala osigurati kontinuirano prometovanje. Bio je to iznimno težak zadatak u kojem je svaka etapa morala djelovati zaokruženo kao funkcionalna arhitektonska cjelina. Heksagonalnim elementima koji se multipliciraju rješavao se strukturalni pristup, a time i rast cijele zgrade. Treba napomenuti da predmet ovog natječaja nije bila stajanka za avione, već gradnja do njihove linije. Npr. rješenje parkinga s nadstrešnicama zajedno govori o svojevrsnom mikrourbanitetu cijelog područja, rekao je akademik Bašić. Objedinjenje parametara Naglasio je da će u konačnici Zračna luka Zadar, ako se idejno rješenje pretoči u izvedbeni projekt, biti najmodernija zračna luka u Hrvatskoj jer objedinjuje sve suvremene parametre koje jedan takav objekt čine ugodnim, ali i sigurnim. Prispjeli pobjednički rad pod oznakom 10. predstavlja putnički terminal koncepcije »pod jednim krovom« koji se sastoji od prizemlja (L0), prvog kata (L1) i podruma (L-1). Realizacija izgradnje ovoga projekta bila bi kroz četiri faze. Prva faza predviđena je programom kao proširenje fronte današnje zgrade putničkog terminala ispred izlaska i dolaska. U prvoj fazi osigurano je pet izlaza (jedan domaći i četiri međunarodna), odnosno nakon ulaska RH u Schengenski režim, četiri Schengen i jedan Non-Schengen prostor. U prvoj fazi autori predlažu modifikaciju prostora zaštitnog pregleda te pregleda putovnica. Predloženim načinom povećali su se operativni prostori predmetnih tehnoloških sadržaja, no takvom modifikacijom utjecalo se na samu površinu DFS-a i čekaonice koja je smanjena. U prvoj fazi autori su prepoznali nedostatak kapaciteta na zaštitnom pregledu te su umjesto dosadašnja dva RTG uređaja postavili tri RTG-a i povećali kapacitet protoka putnika na zaštitnom pregledu. U drugoj fazi vidljiva je izgradnja sjevernog dijela zgrade. U trećoj fazi radi se na južnom dijelu zgrade, dok četvrta faza predstavlja izgradnju centralnog dijela zgrade koji bi trebao povezati sjeverni i južni dio.

Izvor: DALMACIJAdanas.hr