fbpx

SKANDALOZNO Zbog proceduralne greške ukinuta presuda Horvatinčiću za ubojstvo!

Jutarnji list tvrdi da je došao do neslužbenih informacija: Županijski sud u Zadru ukinuo je presudu kojom je Tomislav Horvatinčić proglašen krivim za izazivanje teške pomorske nesreće u kolovozu 2011. godine. Što bi značilo da ni osam godina nakon smrti talijanskog bračnog para, Marinele i Francesca Salpietra, nema pravomoćne presude.

Novinar Željko Petrušić piše kako je prvostupanjska odluka Općinskog suda, na višoj instanci ukinuta iz formalnih, odnosno procesnih razloga. “Odlučili su da je prigovor obrane bio utemeljen te da je predmet dovršen i nepravomoćno presuđen na stvarno nenadležnom sudu”, dodaje.

Novo suđenje

Prema tumačenju Županijskog, Općinski sud nije ni mogao odlučivati o Horvatinčiću, zbog izmjena Kaznenog zakona. U vrijeme nesreće, zapriječena kazna za djelo koje se njemu stavlja na teret bila je od tri do deset godina. Kasnije je povećana prvo na maksimalno 12, a zatim 15 godina zatvora. To nije moglo utjecati na Horvatinčićevu kaznu, no prema izmjenama zakona iz siječnja ove godine, Općinski sudovi smiju se baviti samo kaznenim djelima za koje je propisana kazna do 12 godina.

Kako je u međuvremenu za ovaj slučaj maksimalna kazna povećana na 15, Općinski sud se, prema ovoj navodnoj presudi Županijskog, morao izuzeti i usred postupka proglasiti nenadležnim. To nije učinjeno pa je zadarski Županijski sud sada ukinuo tu presudu i postupak će početi iznova, sada na Županijskom sudu u Šibeniku.

Podsjetimo, nakon prvog suđenja, koje je okončano u studenom 2015., Horvatinčić je proglašen krivim te je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci s rokom kušnje od tri godine. Tu nepravomoćnu osuđujuću presudu ukinuo je zadarski Županijski sud, obrazloživši da tijekom sudskog postupka nije utvrđeno činjenično stanje Horvatinčićeve ubrojivosti odnosno neubrojivosti u trenutku pomorske nesreće.

Sinkopa

U ponovljenom suđenju pred istim sudskim vijećem i sutkinjom Majom Šupe došlo je do potpunog obrata. Presudom od 13. listopada 2017. sutkinja oslobađa Horvatinčića krivnje, uz obrazloženje da je prihvaćena optuženikova obrana da je doživio sinkopu, odnosno kratki gubitak svijesti, “uslijed čega je i izostala njegova reakcija pri upravljanju jahtom u zadnjoj fazi mimoilaženja s talijanskom jedrilicom”.

No, Županijski sud u Zadru je u travnju prošle godine ukinuo i tu presudu, ukazujući na niz dokaza koji dovode u pitanje Horvatinčićevu obranu sinkopom, a koje prvostupanjski sud nije uzeo u obzir ili ih nije dostatno obrazložio. Stoga je predmet došao pred novo vijeće Općinskog suda u Šibeniku.

Sudsko vijeće Općinskog suda u Šibeniku pod predsjedanjem suca Ivana Jurišića je nakon ponovno provedenog dokaznog postupka zaključilo da je Horvatinčićeva obrana temeljena na sinkopi neprihvatljiva te ga je u veljači ove godine proglasilo krivim i osudilo na bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine i deset mjeseci.