fbpx

TONY BLAIR Velika Britanija je u opasnom neredu

Bivši britanski premijer Tony Blair smatra da je Velika Britanija u opasnom neredu te da ni njegova Laburistička stranka ni konzervativci Borisa Johnsona ne zaslužuju pobjedu na izborima 12. prosinca.

Velika Britanija održava izbore tri godine prije termina jer je parlament u slijepoj ulici zbog Brexita, nesposoban dogovoriti se o tome kako i treba li uopće napustiti Europsku uniju.

“Mi smo u neredu”, rekao je Blair danas na susretu s novinarima.

“Uzgon svjetskog gospodarstva dosad nas je držao, no bude li posustao, bit ćemo u nevolji”, dodao je.

“Javnost nije uvjerena da ijedna glavna stranka zaslužuje izbornu pobjedu”

Blair, laburistički premijer između 1997 i 2007., rekao je da su obje velike stranke prodavale fantazije te dodao da ako su izborne ankete točne, vjerojatno će Johnsonova stranka dobiti većinu.

Jedini laburistički čelnik koji je pobijedio na trima izborima smatra da njegovu stranku sada kontrolira “marksističko-lenjinističko krilo” te da je njihov vođa Jeremy Corbyn obećao revoluciju.

“Problem s revolucijom nikad nije kako će početi, nego kako će završiti. Problem s revolucijama jest što uvijek završe loše”, rekao je Blair.

“Istina jest ovo – javnost nije uvjerena da ijedna glavna stranka zaslužuje izbornu pobjedu”, zaključio je.

Glasanje 12. prosinca predstavlja težak izbor između “socijalističke” države pod laburistima, koji nude drugi referendum o napuštanju EU-a, ili slobodnog tržišta konzervativaca, koji žele da se Brexit obavi do kraja siječnja.