fbpx

Uhljeb u jednom danu spiskao 7.000 kn na žderanje – prošle je godine potrošio 171 tisuću kuna samo na hranu i piće

Vinko Zulim, HDZ-ovac koji Općinu Seget vodi od ranih devedesetih godina, uspio je nevjerojatno: na reprezentaciju – tj. na hranu i piće na trošak proračuna – prošle je godine potrošio 171.142,19 kuna. Dnevno je katkad trošio više tisuća kuna, a najveći iznos zabilježen je 13. ožujka kada je Zulim, prema službenim podacima Općine Seget, na reprezentaciju u restoranima spiskao 6.952 kune, piše Index.hr

Ponavljamo, u jednom danu.

I to prema službenim podacima.

Omiljeni restorani načelnika male dalmatinske općine

Ovu svotu Zulim je nabio na dva računa u njegovim, kako se može razabrati iz popisa troškova, omiljenim restoranima – Frankieju i Barba Bori.

U restoranu Frankie Zulim je napravio račun od 2.273 kune, a kod Barba Bore impresivnih 4.679 kuna. Ne znamo što je poslužilo kao povod ovako visokim iznosima, no Zulim je, prema službenoj biografiji dostupnoj na internetu, rođen 8. ožujka, što znači da mu je rođendan bio svega pet dana prije nego što je po ugostiteljskim objektima demonstrirao zavidan apetit na račun poreznih obveznika.

Opaka gastronomska forma

O njegovoj sjajnoj prošlogodišnjoj gastronomskoj formi svjedoči i podatak da je u istom mjesecu, točnije 19. ožujka, u segetskom restoranu Angerona nabio fantastičnih 5309 kuna. Najveći pojedinačni račun od 5.973 kune imao je 4. siječnja u postnovogodišnjem zanosu u restoranu Frankie.

Ni tu nije kraj Zulimovim iznimnim postignućima na polju trošenja obvezničkog novca. Tako je, primjerice, 22. ožujka dva puta navratio kod Barba Bore i oba puta bio široke ruke – jednom je potrošio 3.187 kuna, a drugi put 2.845 kuna. Sve skupa 6.032 kune.

Pokušali smo s njim popričati o ovim čarobnim troškovima, no nije odgovarao na telefonske pozive. Šteta, nekad je bio vrlo odlučan, oštar i direktan. Kad smo ga nazvali prije pola godine, strpljivo nam je u slušalicu nabrajao da Index piše “neistinito, nehrvatski, nevjerski, a to su moji predznaci i s takvima nemam posle”, objasnio je tada elokventni Zulim.

Zato smo se posvetili potrazi za objektivnim podacima o troškovima u Segetu. I u nastavku donosimo niz zanimljivosti.

Ožujak – rekordni mjesec

Gledano po mjesecima, već spomenuti ožujak 2018. godine za Zulima je rekordan mjesec. U njemu je na ime reprezentacije po restoranima i dućanima potrošio ukupno 29.304 kune. Slijede tek malo slabiji travanj s 25.201,26 kuna, rujan s 22.134 kune te siječanj s 20.679 kuna. Da ljeti trpi načelnički posao može se naslutiti iz podatka da je Zulim najštedljiviji bio baš u srpnju kada je imao samo jedan račun od, za njega, tričavih 455 kuna. No već u kolovozu vratio se u velikom stilu s 15.642,06 proračunskih kuna potrošenih na hranu i piće.

U Segetu troše više nego u Splitu

Još u svibnju objavili smo ono što piše u službenom općinskom “Izvješću o radu općinskog načelnika (ostvarenje proračuna) za razdoblje od 01. siječnja do 31. prosinca 2018. godine” – da je prošle godine na reprezentaciju u maloj Općini Seget potrošeno 295.704,19 kuna.

Od toga, Općinsko vijeće utrošilo je 124.562 kuna, a Zulim 171.142,19 kuna. U istom razdoblju i za istu svrhu u Splitu je potrošeno 489.559 kuna. Odnosno, po gruboj računici, splitski su vladari potrošili 2,7 kuna po glavi stanovnika za reprezentaciju, a njihovi segetski kolege 60,9 kuna po glavi Segećana.

Što sve ulazi u troškove reprezentacije?

Navodili smo i zakonski opis po kojem u reprezentaciju ulaze troškovi “ugošćenja, darova, sa ili bez utisnutog znaka tvrtke ili proizvoda, odmora, športa, rekreacije, zakupa automobila, plovila, zrakoplova, kuća za odmor”.

Na proljeće smo, dakle, objavili koliko je potrošeno, no htjeli smo više. Zanimalo nas je gdje su nastali troškovi, ali Zulim i suradnici nisu bili raspoloženi za suradnju. Mjesecima smo im pisali, uzalud. I tek smo na intervenciju povjerenika za informiranje dobili podatke koje danas objavljujemo. Nažalost, Općina Seget nije do kraja ispoštovala obavezu i nije nam, zasad, dostavila svaki pojedinačni račun, ali i ovako se može steći slika o navikama tamošnjih vladara.

U kojim je restoranima najviše trošio?

Inače, od 72 Zulimova prošlogodišnja računa za reprezentaciju – tri su iz prosinca 2017. godine, ali su knjižena lani – najviše ih je nastalo u restoranu Barba Boro – čak 24, slijede Frankie – 17, Angerona – 12, Mimoza – osam, Boraja – četiri, Kadena i Torcida po dva, a tri su nastala na nepoznatim lokacijama. Kada smo Općinu Seget upitali kako je moguće da u troškovima za reprezentaciju imaju tri stavke s iznosima od 1.185 kuna, 301,50 kuna i 353 kune za koje nije navedeno gdje su potrošene, odgovoreno nam je kako se one “odnose na troškove reprezentacije kad se u pojedinim slučajevima konzumirala hrana i piće na službenom putovanju”.

Pitali smo i kako je moguće da se “u pojedinim slučajevima” na službenim putovanjima hrana konzumira na nepoznatim lokacijama, ali na to nam još nisu odgovorili. E da, pojasnili su nam da je Mimoza trgovački obrt u kojem se “za potrebe Jedinstvenog upravnog odjela nabavlja kava, grickalice, slatkiši i piće tijekom godine, kao i u prigodnim slučajevima”. Ostalo su restorani.

Trošak reprezentacije trinaestočlanog općinskog vijeća nešto je skromniji, a svoje 124.562 kune za reprezentaciju najviše su trošili u Barba Bore – od njihova 23 računa ondje ih je nastalo 11, dok je drugi na listi Frankie s pet računa. Najveći račun od 14.433 kune platili su kod Barba Bore 18. svibnja. Golemu većinu vijećnika čine HDZ-ovci – deset ih je, a ostalo su članovi SDP-a. Kako smo čuli, u Segetu ne običavaju niti na Dan općine pozvati opozicijske vijećnike na ručak pa se može zaključiti kako najveće zasluge za ovaj trošak pripadaju HDZ-ovcima.

Apetit im, u svakom slučaju, nije upitan.

Izvor: Index.hr