fbpx

UHLJEBISTAN Hrvatske vode našim novcem kupuju ženske rukavice s podstavom od kašmira

“Elegantne rukavice izrazito visoke kvalitete, u različitim veličinama, vanjski dio od kože ili drugog kvalitetnog materijala, podstava od vune, kašmira ili nekog drugog mekanog materijala koji sprječava znojenje” opis je ženskih rukavica, jednog od artikala koji Hrvatske vode, državna ustanova za upravljanje vodama, nabavlja u sklopu javnog natječaja za nabavu promidžbenog materijala.

Ne posluju na tržištu, ali troše naš novac na svoju promociju

Hrvatske vode objavile su, naime, natječaj za nabavu promidžbenog materijala vrijednog, prema njihovoj procjeni, 800 tisuća kuna. Iako ne posluju na tržištu i bave se vodnim gospodarstvom, na primjer, obranom od poplava, gradnjama nasipa poput onog u Gunji, zbog kojeg su prije pet godina cijela sela ostala pod vodom, Hrvatske vode očito dosta ulažu u svoju promociju.

Tako je tu, osim već spomenutih rukavica kojih trebaju 240 komada, još 28 različitih artikala od kojih svaki trebaju po nekoliko stotina. Ima tu svega, od setova za manikuru, mini setova za sir i vino, porculanskih šalica, putnih setova, USB punjača, tvrdih diskova, vjetrovki, novčanika itd.

Kako se financiraju Hrvatske vode?

Hrvatske vode financiraju se iz raznih naknada koje čine najveći dio njihovih prihoda. Prošle godine imale su ukupni prihod od 2,7 milijardi kuna od čega su razne naknade iznosile 2,3 milijarde.

To su naknada za korištenje voda, koju su prošle godine građani platili u ukupnom iznosu od 777 milijuna kuna, pa naknada za zaštitu voda 298 milijuna, vodni doprinos 288 milijuna, naknada za uređenje voda 864 milijuna kuna.

Imaju 817 zaposlenih, prosječna bruto plaća veća od 13.000 kuna

Hrvatske vode prema podacima Poslovna.hr prošle su godine imale 817 zaposlenih. Prema godišnjem financijskom izvješću rashodi za zaposlene iznosili su 157 milijuna kuna, a ukupne bruto plaće 131,4 milijun kuna, što znači da je prosječna bruto plaća 13.405 kuna.

Troškovi Hrvatskih voda iznosili su prošle godine 2,14 milijardi kuna, od kojih je otprilike pola otišlo na materijalne rashode, a druga polovica na razne usluge.

Naš novac im stiže neovisno o kvaliteti usluga

Oni su, kao i druge javne firme i ustanove, u komotnoj poziciji jer im novac, i to ne mali, stiže bez obzira na kvalitetu usluga koje pružaju. Bez obzira jesu li građani zadovoljni obranom od poplava ili su poplavljeni, jesu li zadovoljni uređenjem kanala, infrastrukturom za navodnjavanje, račune koje dobiju od Hrvatskih voda moraju plaćati, a onda oni tim novcem mogu kupovati ako požele i rukavice s podstavom od kašmira.

Upitali smo Hrvatske vode je li uobičajeno da kupuju ovakve marketinške materijale, s obzirom na to da nisu na tržištu, pa se svojim kupcima i poslovnim partnerima ne trebaju posebno istaknuti u odnosu na konkurenciju koju nemaju, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Izvor: Index.hr