fbpx

UPALJEN CRVENI METEOALARM Pošteđena će biti samo jedna regija

U gorju i na sjevernom Jadranu na snazi je najviši stupanj upozorenja za obilnu kišu i olujan vjetar, a najintenzivnije će biti prijepodne, kada su moguće i bujične poplave

Posljedice prošloga nevremena još nisu sasvim sanirane, a već nam dolazi novo. Sljedećih će sati na Jadranu biti sve više nevolja zbog jakog i olujnog juga, ponegdje prolazno i jugozapadnjaka, a dodatne će probleme – i to ne samo na Jadranu – prouzročiti i gdjegod obilna kiša, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom – danas ujutro osobito na sjevernom Jadranu i u gorju, a tijekom dana i na dijelu srednjeg Jadrana i zapada unutrašnjosti, a vrlo vjerojatno tek u nedjelju i u južnijim krajevima, u noći na ponedjeljak možda čak i ponegdje na istoku Hrvatske, rečeno je u vremenskoj prognozi HRT-a.

Državni hidrometeorološki zavod objavio je Meteoalarm crvene boje za Istru, Kvarner, i dio Dalmacije, dok je ostatak zemlje u narančastom ili žutom. Jedino za istok Hrvatske nema Meteoalarma.

Stoga se mogu očekivati poremećaji u pomorskom prometu, ali i poplavljeni dijelovi obale u Istri i na riječkome području. Tijekom vikenda ponegdje će rasti i vodostaji mnogih rijeka, osobito u gorskoj Hrvatskoj i središnjim dijelovima.

Danas bez kiše jedino na istoku zemlje
Prema prognozi HRT-ove meteorologinje dr. sc. Petre Mikuš Jurković danas će jedino istočna Hrvatska biti pošteđena vremenskih neprilika. U Podunavlju će biti i sunčanih razdoblja, a uz umjeren do jak jugoistočnjak dnevna će temperatura zraka dosezati čak 20 stupnjeva Celzijevih. No, prema zapadu raste vjerojatnost za kišu, a i temperatura će biti niža. U središnjoj će Hrvatskoj uz oblačno vrijeme temperatura zraka biti uglavnom između 9 i 14 °C uz čestu, ponegdje i obilnu kišu, a može i zagrmjeti.
U gorju i na sjevernom Jadranu još nepovoljnije – na snazi je i najviši stupanj upozorenja za obilnu kišu i olujan vjetar. Najintenzivnije će biti u noći i prijepodne, kada su moguće i bujične poplave. Jugo će prolazno oslabjeti i okrenuti na buru, a navečer opet pojačati. Dnevna temperatura od 8 do 14 °C, ponegdje na obali i do 17 °C.

Problemi u pomorskom prometu i plavljenje obale
U Dalmaciji će temperatura biti između 17 i 20 °C. Ondje će ponegdje biti obilne kiše, a osobito su na širem zadarskom području moguće su i nevere. Puhat će jako i olujno jugo, zbog kojeg će i more biti jače valovito, pa će biti problema u pomorskome prometu te opet plavljenja obale.
Na jugu Hrvatske subotu će obilježiti jako i olujno jugo, koje će stvarati velike valove, osobito prema otvorenome moru i oko 6 metara visine. Povremeno će biti kiše i grmljavine, a sunčana razdoblja bit će rijetka – ističe se u vremenskoj prognozi HRT-a.

Od ponedjeljka stabilnije i iznadprosječno toplo
Što se tiče idućih dana, Petra Mikuš Jurković iz Državnog hidrometeorološkog zavoda kaže da će i u nedjelju duž obale Jadrana biti obilne kiše, osobito u Dalmaciji. Jako i olujno jugo postupno će slabjeti i najprije na sjeveru okrenuti na sjeverozapadnjak.
U ponedjeljak slijedi prolazno smirivanje vremena, a već u utorak, s jačanjem juga, opet će biti kišovitije. Ni sredina tjedna ne donosi potpunu stabilizaciju vremena jer će i dalje biti povremene mjestimične kiše, ali će barem jugo oslabjeti.
I na kopnu će nedjelja još biti vrlo kišovita, osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Od ponedjeljka ipak posvuda mirnije, no i dalje nestabilno i promjenljivo, uz češću kišu u krajevima uz Jadran. Nakon nedjeljne izuzetno visoke temperature za doba godine, u novome tjednu ipak niže vrijednosti, no i dalje iznadprosječne.

Izvor: HRT