fbpx

Veliki prosvjed učitelja na Trgu bana Jelačića: “Premijeru, vi ste krivi!”

Na Trgu bana Jelačića okupilo se, kako se procjenjuje, oko 40.000 učitelja i drugih građana, gdje je iza podneva počeo prosvjed pod geslom “Hrvatska mora bolje” sa zahtjevom da se zaposlenima u obrazovanju povećaju koeficijenti složenosti poslova za 6,11 posto.

Čelnici sindikata obrazovanja poručili su u ponedjeljak s prosvjeda pod geslom “Hrvatska mora bolje” na Trgu bana Jelačića da se štrajk prosvjetnih radnika pretvorio u pokret za bolje obrazovanje i njegov status, što su prosvjednici popratili gromkim skandiranjem “Nema predaje”!

Nakon što je prosvjed započeo s pjesmom “Gaudeamus igitur”, okupljenima se obratila predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručivši da ovo više nije štrajk za 6,11 posto veće koeficijente već pokret za bolje obrazovanje i njegov status.

“Ovo je pokret za bolju budućnost djece i Hrvatske”

Ovo više nije samo štrajk za 6,11 posto veće koeficijente, već pokret za bolju budućnost naše djece i naše domovine, borba za status obrazovanja i naš položaj u njemu, naglasila je Šprem.

“Štrajk je rezultat dugogodišnjeg nezadovoljstva materijalnim i društvenim statusom, nepoštivanjem naše struke, ovaj štrajk je borba za status obrazovanja i naš položaj u njemu. Obrazovanje je permanentno zapostavljeno”, ustvrdila je Šprem.

“Svi vi ovdje okupljeni došli ste reći ‘dosta’, ‘dosta’ marginaliziranju obrazovanja, ‘dosta’ ignoriranju dijaloga, ‘dosta’ krivoj politici, ‘dosta’ podcjenjivanju vlastitih građana, ‘dosta’ uništavanja budućnosti našoj djeci. Dižemo glas za bolju Hrvatsku! Danas smo došli jasno i glasno reći da ne čekamo tramvaj, nego Hrvatsku kakvu zaslužujemo, kakvu zaslužuju svi naši građani”, rekla je Šprem podržana skandiranjem okupljenih “Dosta, dosta, dosta”.

“Bolja Hrvatska nije negdje izvan ovog trga, bolja Hrvatska je ovdje, danas, na ovom trgu. Ako naš premijer ne zna što treba napraviti da bi ta Hrvatska stvarno bila bolja, onda mora doći ovdje, biti s nama i pročitati poruke s ovih transparenata”, poručio je Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Ako je itko ponizio sve nas u obrazovanju, onda su to napravili oni koji za nas nisu imali vremena, kazao je Stipić.

Kontroverzni vjeroučitelj: Mi smo Liga pravaka, ne želimo anonimne prijave!

“Štrajkamo jer nas mogu anonimno prijavljivati! Ne želimo anonimne prijave! Gospodine premijeru, ovo je Liga prvaka. Mi učitelji smo Liga prvaka, u nas trebate ulagati, a ne u neke fejk tablete koji nakon mjesec dana više ne rade”, istaknuo je Marin Miletić, kontroverzni vjeroučitelj iz Prve sušačke gimnazije, koji je hodao u povorci uz bok vodećih sindikalaca.

Miletić je time odgovorio Plenkoviću, koji je prije nekoliko dana komentirao da je doveo Ligu prvaka u Zagreb, aludirajući na Kongres pučana koji se održao u zagrebačkoj Areni.

Prije toga vjeroučitelj je problematizirao anonimne prijave protiv učitelja i tražio da se to ukine. “Štrajkamo jer nas mogu anonimno prijavljivati! Ne želimo anonimne prijave!”, poručio je na Trgu.

Saša Ceci iz Sindikat znanosti i visokog obrazovanja rekao je da su došli na Trg zbog “teta spremačica koje rade za 3000 do 3500 kuna”.

“Pitali su me što bih poručio premijeru – htio sam mu reći koliko mi je drago bilo vidjeti u štrajku moje kolege koji su tamo došli za naše tete spremačice, koje za 3000 – 3500 kuna ulaze u laboratorije u kojima radimo s radijacijom, s toksinima, s otrovima. Kad one odu, nitko s time neće htjeti raditi”, poručio je Ceci.

“Osjećamo se kao drugorazredni građani”

Učitelj Luka Žužul iz Splitsko-dalmatinske županije uskliknuo je da se “zahvaljuje svima koji su po nama pljuvali, koji su nas omalovažavali, jer oni su razlog zašto smo mi danas ovdje”.

“Teško je preživjeti nemir koji proizlazi iz činjenice da se osjećamo kao drugorazredni građani, koji radimo drugorazredan posao, a drugorazredan sam zbog toga što sam učitelj, što me svaka budala može pljuvati i zvati me uhljebom”, ogorčen je Žužul.

“Škola je živo tkivo, živi organizam i činimo ga svi, od čistačice do ravnatelja… vi koji radite znate da u ovom poslu titule malo znače. Moja plaća se određuje koeficijentom kojim mi u lice poručuju: ti nisi jednako vrijedan, a to rade zato što mogu – jer smo najobrazovaniji, najšutljiviji i najpristojniji”, rekao je Žužul poručivši – možete nam uzeti plaću, ali ne i dostojanstvo.

Čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir MIhalinec rekao je da promjene traže odmah jer odgoj i obrazovanje nemaju vremena čekati da se političari dogovore.

Mihalinec: Iza nas stoje učitelji, stoji Hrvatska

Premijeru Andreju Plenkoviću poručio je da se prestanite se baviti teorijama zavjere i pitati “tko stoji iza sindikata”. Iza nas stoje učitelji, naši članovi. Danas možemo reći iza nas stoji Hrvatska, ustvrdio je Mihalinec.

“Premijeru pitate se zašto smo danas ovdje – pa vi ste to htjeli – trebali smo ovo riješiti već u svibnju i ovu reformu početi s većim koeficijentima i motivacijom da je provedemo. Za ovo silno mrcvarenje učitelja, roditelja učenika – vi ste odgovorni! Premijeru, vi ste odgovorni što učenici nisu u klupama, vi ste odgovorni što su učitelji na ulici”, rekao je Mihalinec.

Podsjetio je kako su na trgu bili i prije tri godine tražeći bolje obrazovanje.

“Već dva mjeseca se borimo za naše dostojanstvo. Danas s ovog trga kad vas vidim mogu reći – prvu pobjedu smo odnijeli, vratili smo svoje dostojanstvo sami. Ne može nas više nitko poniziti”, rekao je MIhalinec

Uz bubnjeve, trube i zviždaljke, prosvjednici su “naoružani” i brojnim transparentima: “Igre moći neće moći!”, “Ne odustajemo. Srušit ćemo i Vladu (Kalembera)”, “Vlada nedovoljan (1), učitelj odličan (5)”, “Vi nama prihode, mi vama ishode”, “Kad ti Vlada pokaže jezik, ti joj pokaži zube”, “Sveta Kata štrajk na vrata”, “All we want for x-mas is 6,11”, “Ovo nije štrajk, ovo je reforma”, “Štrajk za život”, “Reforma smo mi”, “Tko tebe osnovicom, ti njega koeficijentom”…

Na prosvjed su članovi sindikata iz cijele Hrvatske došli autobusima, koji su zagušili promet u središtu Zagreba. Zagrebački električni tramvaj obavijestio je da se zbog sindikalnog prosvjeda od 10 sati i 30 minuta obustavlja tramvajski promet središtem grada, a njegovo ponovno uspostavljanje očekuje se oko 13,30 sati.

Izvor: Index.hr