fbpx

VRATIO SE U HRVATSKU SA ŽELJOM DA ULOŽI NOVAC U DOMOVINI PA SE GORKO POKAJAO: “Hrvatska je puna kriminalaca. Nikad više!”

Poduzetnik Mile Rudan putem svog odvjetnika Petra Pavkovića prenio je udjele dvaju svojih trgovačkih društava Sunčana staza Zagreb i Pula, a u čijem su vlasništvu zagrebački hotel Holiday i pulski Pula, na svog suradnika od povjerenja i menadžera Miroslava Trninića, ne sumnjajući da će postati žrtva prijevare. Shvativši da je prevaren otišao je na policiju i sve prijavio. No problemima tu nije bio kraj…

Rudan je poduzetnik koji se već godinama u Kanadi uspješno bavi hotelijerstvom. Radio je sve i svašta, a prvi veći novac zaradio je obnovom kuća. Radila je, kako kaže, cijela obitelj, braća, sestra i otac.

“I kada smo skupili dosta novca, kupili smo naš prvi hotel u Niagara Fallsu. I tu smo svi zajedno radili, a poslije toga smo kupili drugi hotel pa sam ja kupio jedan hotel na Floridi. Tamo sam napravio i jedan veliki resort koji se zove Americana resort. Kasnije je to sestra preuzela i ja sam se vratio u Kanadu. Imali smo sve skupa 12 objekata pod zajedničkim imenom Rudan Holding Ltd.”, ispričao je Rudan za RTL Potragu, dodajući kako zapošljavaju više od 1200 radnika.

Ljepote domovine nagnale su ga da se zapita zašto ne bi uložio novac u Hrvatsku, a prvo što je napravio kupnja je hotela “Pula”.

Ubrzo nakon hotela “Pula” kupuje i zagrebački “Holiday” koji je platio sedam milijuna eura u gotovini. Imenovao je Upravu i tu je, prema njegovim riječima, posao u Hrvatskoj krenuo nizbrdo.

‘Uzimali su novac i ja sam bio u problemu’
“Moji direktori i moje knjigovodstvo nisu vodili poslove kako treba, već su imali dvije vrste knjiga. Jedne za državu, a druge koje su pokazivali meni da prikažu kako hoteli dobro rade. Falsificirali su moje potpise, uzimali kredite, potpisivali zadužnice mojim imenom. Uzimali su novac i ja sam bio u problemu”, rekao je Rudan, koji je upravu ubrzo smijenio.

Na mjesto menadžera postavio je dugogodišnjega poznanika u kojega je imao puno povjerenje, a za drugog direktora je postavio Trninića kojeg je znao desetak godina.

S novom upravom angažirao je i odvjetnika Petra Pavkovića koji je u njegovo ime kao punomoćnik kontrolirao poslove tvrtki Sunčana Staza Pula i Zagreb. Ubrzo nakon toga Rudan je otišao u Kanadu provesti božićne blagdane s obitelji. Zadržao se dulje zbog iznenadne bratove bolesti, a ubrzo i smrti. Tada je stigao Pavkovićev poziv iz Zagreba.

“Jednoga dana nazvao me Pero i rekao: ‘Imamo veliki problem s tobom ovdje jer te policija traži. Pa, što sam napravio? Nemam pojma. Kaže, potjera je za tobom po cijelom svijetu”, rekao je Rudan.

Kako navodi Rudan, tada mu je odvjetnik Pavković sugerirao da se ne vraća u Hrvatsku dok se stvari ne razjasne. Njegovo dulje izbivanje stvaralo je probleme u normalnom funkcioniranju tvrtke pa mu je odvjetnik predložio prijenos poslovnih udjela na menadžera Miroslava Trninića.

“Pero mi je rekao da će mi poslati dva ugovora. ‘Na jedan ćemo prenijeti dionice na Miru Tninića, a kada se ti vratiš, bit će tvoji hoteli u roku 24 sata”, ispričao je Rudan.

Rudan je poslušao. Ugovore i punomoći ovjerio je u hrvatskom konzulatu u Torontu i poslao ih odvjetniku u Zagreb.

Nakon što je sve napravio postao je sumnjičav, a Trninić i Pavković su mu govorili da se ne vraća u Hrvatsku jer ga traži policija. No Rudan je znao da nije ništa kriv te je odlučio doći vidjeti što se događa, neugodno se iznenadivši saznanjem da su njegovi suradnici hotel htjeli prodati trećoj stranci.

Problem s pravosuđem
Shvativši da je prevaren otišao je na policiju i sve prijavio. No problemima tu nije bio kraj.
Dok državno odvjetništvo ne vidi postojanje kaznenog djela, Trgovački sud presudom poništava ugovore upravo zato što su nastali, kako piše u zakonu, “temeljem nedopuštene pobude koja je bitno utjecala na odluku jednog ugovaratelja da sklopi ugovor”. Drugim riječima, sklopljeni su na prijevaru.

No odlukom Državnog odvjetništva i proceduralnim odugovlačenjem suda u Karlovcu, Rudan je izgubio mogućnost za daljnji kazneni progon ljudi koji su ga, prema njegovim riječima, prevarili.

Kazao je kako je svoj novac krvavo zaradio te donio u svoju državu gdje je na kraju izgubio i zdravlje. Na daljnja ulaganja u Hrvatsku više ne pomišlja te govori: “Ne bih više nikada”.

Izvor: Danas.hr