fbpx

ZRAČNA LUKA ‘FRANJO TUĐMAN’ SVE PRAZNIJA Avioprijevoznici masovno bježe, linije se reduciraju

Prije dvije i pol godine svečano je otvorena nova zgrada zagrebačkog aerodroma. Nakon godina i godina čekanja i “tiskanja” na zastarjelom i skučenom “Plesu”, novi terminal, preimenovan u Zračnu luku “Franjo Tuđman”, popravio nam je imidž glavnog grada, ali i cijele zemlje, piše Net.hr.

Euforija se davno slegnula, a najnovije brojke sugeriraju da uprava Zračne luke nema previše razloga za zadovoljstvo. Iako Hrvatska bilježi povećanje zrakoplovnog prometa, to se gotovo u potpunosti odnosi na aerodrome na obali, poput Splita, Dubrovnika i Zadra. U isto vrijeme Zagreb stagnira, a britanski portal Simpeflying.com u svom tekstu pod naslovom “Zašto avioprijevoznici napuštaju hrvatsku prijestolnicu” sugerira da bi iduće godine moglo biti još i gore.

Prema brojkama koje je objavila Zračna luka “Franjo Tuđman”, kroz aerodrom je u 2019. dosad prošlo 2,96 milijuna putnika. U istom razdoblju prošle godine bilo ih je 2,89 milijuna. Zagreb ovim zanemarivim rastom zaostaje iza drugih hrvatskih aerodroma, a probleme mu stvara i konkurencija iz susjednih zemalja.

Bolji čak i litvanski Vilnisu s 500 tisuća stanovnika

Sa samo 45 letova dnevno “Franjo Tuđman” je manje prometan od talijanskog Palerma, njemačkog Hanovera ili škotskog Aberdeena. Nijedan od spomenutih gradova nije glavni, ali Zagreb jest. U konkurenciji metropola, bolji je čak i litvanski Vilnius koji ima upola manje stanovnika, ali zato mu je promet na aerodromu veći za oko 50 posto.

Brojke bi se iduće godine mogle čak i smanjiti. Zagrebački aerodrom dugo nije objavio nijednu novu liniju, a to nije učinio čak ni Croatia Airlines koji je usredotočen na pokrivanje svojih gubitaka državnim novcem.

Postoji i rizik da će nam Ljubljana oteti putnike. Nakon propasti tamošnjeg Adria Airwaysa, Slovenija je ostala bez velikog broja direktnih letova. Te bi linije iduće godine mogli preuzeti low costeri i tako pretvoriti ljubljanski “Brnik” u privlačnu zračnu luku do koje se iz Zagreba dođe za manje od dva sata.

Reducirane linije

Korean Air je cjelogodišnje letove za Zagreb pretvorio u sezonske. I FlyDubai značajno je smanjio broj letova, pogotovo tijekom zime. CSA je prestao letjeti za Prag nakon završetka sezone.

Eurowings je pak najavio da će direktnu liniju za Hamburg održavati samo ljeti, a ono što zasad ostaje su izravni letovi za Köln i Stuttgart. Karte za izravni let za Berlin mogu se kupiti do ožujka iduće godine, a nakon toga dostupni su samo letovi preko Stuttgarta ili Kölna. Swiss Air je pak u potpunosti ukinuo liniju za Zurich koju je preuzeo Croatia Airlines.

Kakav to problem avioprijevoznici imaju sa Zagrebom? Eurowings se još ranije, piše Simpleflying, žalio na visoke troškove, a zbog istog je razloga aerodrom 2014. napustio i britanski EasyJet. WizzAir je prekinuo letove iz Zagreba još prije EasyJeta, a RyanAir nikad nije niti došao u Zagreb. Spomenuti prijevoznici spadaju među najveće i najpoznatije europske low cost kompanije.

U članku Simpleflyinga ističe se kakoZagreb nudi popuste za uvođenje novih linija i da ih avioprijevoznici koriste, ali često odustaju kad trebaju početi plaćati puni iznos.

Iduće godine, od siječnja do lipnja, Hrvatska će predsjedati Europskom unijom. Na zagrebačkom aerodromu bit će otvoreni VIP saloni za visoke uzvanike, ali to neće promijeniti činjenicu da hrvatski glavi grad ima samo 14 aviokompanija koje održavaju cjelogodišnje letove.

Poluprazni aerdorom

I zaista, prođete li lijepo uređenom i prostranom zgradom Zračne luke “Franjo Tuđman” često ćete primijetiti kako je poluprazna i, za jedan aerodrom, neobično tiha.

Čak i ljudi koji žive u Zagrebu i okolici često se odlučuju letjeti iz Budimpešte, Trevisa, Trsta, Ljubljane jer su karte nerijetko povoljnije čak i kad se njihovoj cijeni doda cijena prijevoza do tih gradova. U proljeće i ljeto opcija znaju biti i hrvatski aerodromi poput Zadra, Rijeke i Pule odakle leti Ryanair.

Iz Zračne luke ističu kako su im rezultati izvrsni te da bilježe rast, a dodaju i da su navodi iz teksta britanskog portala “osobne procjene novinara”.

“Zračna luka Franjo Tuđman od početka koncesije 2013. godine ima izvrsne prometne i financijske rezultate. Bilježimo rast od oko 46% u ukupnom broju putnika, Zračna luka Zagreb je 2013. godine zabilježila 2.300,231 putnika, a 2018. godinu završili smo s 3.336,310 putnika. I ovu godinu nastavljan je rast broja putnika. Broj zrakoplovnih kompanija koje lete za Zagreb porastao je s 20 (2013. godine) na 33 u 2019. godini, dok je broj destinacija porastao s 34 na 52”, rekli su za Net.hr.

Ističu i da MZLZ kao koncesionar uredno izvršava svoje obveze te je do sad u državni proračun uplatio više od 250 milijuna kuna koncesijske naknade.

“Zračna luka Franjo Tuđman proglašena je najboljom zračnom lukom u Europi u kategoriji 2 – 5 milijuna putnika u 2018. godini. Tu nam je nagradu dodijelio ACI Airport Service Quality – vodeći svjetski program ocjenjivanja kvalitete zračnih luka, a prema istraživanjima provedenim među putnicima. Zadovoljstvo uslugom i unapređenjem kojeg smo ostvarili od otvaranja novog terminala iskazale su nam i brojne zrakoplovne kompanije kao što su Croatia Airlines, Emirates, Qatar Airways, Aegean, Air Canada, Korean Air i mnogi drugi. Očekujemo i dalje uspješno poslovanje i rast prometa putnika i vjerujemo da će i u budućnosti putnici i korisnici naših usluga prepoznati naš trud i dodijeliti nam nagrade za kvalitetu usluge”, kažu nam iz Zračne luke “Franjo Tuđman”.