fbpx

Jakov Kitarović ima status branitelja, a nije bio na ratištu

“Mom suprugu je ponuđen status branitelja”, rekla je jučer aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ta izjava odmah je izazvala lavinu kritika. Neki od naših sugovornika spominju prijavu USKOK-u protiv nepoznatog počinitelja, dok većina njih upozorava kako je predsjednica morala prijaviti ovaj slučaj. No zaista je fascinantno da Jakov Kitarović, iako ima status branitelja, nije bio na ratištu, a u vrijeme kad ga je stekao je – studirao.

U Ministarstvu branitelja tvrde da se Jakov time nije okoristio

Danas se oglasilo Ministarstvo branitelja na čelu s Tomom Medvedom te u priopćenju za javnost ustvrdilo da Kitarović nije koristio niti jedno pravo koje proizlazi iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji te da ima status branitelja. I to “objašnjenje” jučerašnje Kolindine izjave otvara niz pitanja.

No krenimo redom.

Hrvatska je zahvaljujući novom Zakonu o braniteljima koji je donijela vlada Andreja Plenkovića, od donošenja tog zakona 2017., više od 22 godine nakon rata, dobila novih 1687 registriranih branitelja, dok je 10.600 zahtjeva u obradi. Tako će se broj od 505 tisuća registriranih branitelja još značajno povećati.

Uvod u novo povećanje broja branitelja bilo je ukidanje registra branitelja u prosincu 2017. godine. Taj registar je neko vrijeme bio javan, a nakon njegova ukidanja ispada da je hrvatskih branitelja bilo četiri puta više od napadača. Ukidanje registra branitelja bio je zahtjev šatoraša iz Savske, među kojima je bio i aktualni ministar Medved.

Što je to Jakov Kitarović radio u ratu?

Jučer se u priču o “sređivanju statusa branitelja” pridružila i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja tvrdi da je njenom suprugu Jakovu “nuđen status”.

“Mom suprugu je ponuđen status branitelja. On je bio u ministarstvu u Zagrebu u vrijeme rata i ponuđen mu je status jer je bio vojno-tehničko osoblje. On je odbio”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović. U službenoj biografiji Jakova Kitarovića do sada se nije spominjao “rad u ministarstvu” za vrijeme rata, već većinom studiranje. Konkretno, Kitarović je upisao elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a osim elektrotehnike Kitarović je studirao i završio nautiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Ta ta dva studija završio je do 1996. godine, kada se vjenčao s Kolindom Grabar.

Biografija spominje i da je Jakov Kitarović jedno kratko vrijeme radio u Vojnom učilištu na Črnomercu.

“Jakov Kitarović je kao djelatnik MORH-a ostvario status hrvatskog branitelja i to kao pripadnik neborbenog sektora sukladno tada važećim propisima, budući da su sve djelatne vojne osobe ostvarivale status hrvatskog branitelja”, stoji u reagiranju Ministarstva branitelja koje je odaslano dan i pol nakon izjave aktualne predsjednice. Tvrde da Kitarović nije konzumirao nikakva prava.

“Naglašavamo i kako je uvidom u službene evidencije Ministarstva hrvatskih branitelja utvrđeno da gospodin Kitarović nije koristio niti jedno pravo koje proizlazi iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji”, stoji u reagiranju u kojem se naglašava da uz djelatne vojne osobe status hrvatskog branitelja Odlukom ministra obrane iz 1999. godine priznat je i službenicima i namještenicima zaposlenim u MORH-u i OSRH za vrijeme trajanja Domovinskog rata.

Medved se, doduše, u priopćenju nije osvrnuo na navod predsjednice koja kaže da je njenom suprugu “nuđen status branitelja”.

HSS i Jadranka Kosor: Kolinda je bila dužna prijaviti ponudu

“Kao predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović obvezala se na poštovanje i čuvanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske te je u skladu s tim dužna prijaviti svaki oblik protuzakonitih radnji ili sumnje u protuzakonite radnje”, stoji u jučerašnjem priopćenju HSS-a koji su pozvali i branitelja Medveda da se očituje o ovakvim optužbama.

Bivša premijerka i bivša ministrica branitelja Jadranka Kosor jutros je za N1 izjavila da su Kolinda i njen suprug Jakov to morali prijaviti nadležnim institucijama jer ponuditi status nekome tko ga ne zaslužuje je kazneno djelo.

“Status branitelja se stjecao tijekom rata, a ona govori upravo o tome, jer ako se to događalo – događalo se prije donošenja Zakona o hrvatskim braniteljima. Tada je status branitelja mogao dobiti samo netko tko je tijekom rata to dobio ili u MORH-u ili u MUP-u. Moramo dobiti odgovor od aktualne predsjednice tko je to i kada ponudio i kako je ta priča završila”, rekla je Jadranka Kosor za N1.

Matić: Prijavit ću ih ja, ako se neće oni sami prijaviti

Za Freda Matića, vukovarskog heroja i bivšeg ministra branitelja, a danas eurozastupnika, nikakve dileme nema.

“Kolinda Grabar-Kitarović i njen suprug Jakov, s obzirom na to da je riječ o protuzakonitom djelu, trebali bi se uputiti prema USKOK-u i otkriti tko je nudio status branitelja”, naglasio je za Index Fred Matić, dodajući da je došao u iskušenje da ode u USKOK i sve prijavi. No kako nam je rekao, to bi Jakovu trebalo biti puno lakše jer on zna tko mu je nudio braniteljski status, u kojim okolnostima i kada.

Matić: Po tim kriterijima je i Kolinda koja je “htjela uzeti pušku”, trebala imati status branitelja

“Neka odu i olakšaju posao USKOK-u pa da imaju prijavu protiv poznatog počinitelja”, kaže Matić u razgovoru za Index, naglašavajući još jednom kako je nevjerojatno da više od pola milijuna građana ima status hrvatskih branitelja.

“Ministar Medved prvo je zatvorio javni registar branitelja da bi otvorio nove upise. Pa to je užas, ispada da netko tko je na ulici dva puta viknuo ‘živjela Hrvatska’ ima status branitelja. Pa kad je već tako i kad su već takvi kriteriji, što onda Kolindi Grabar-Kitarović ne daju status branitelja? Ona je u podrumu mrzila četnike i dolazila u iskušenje da uzme pušku”, kaže Matić podsjećajući kako je još predsjednik Franjo Tuđman govorio kako je brojka od 360 tisuća branitelja pretjerana, a sada ih je 140 tisuća više.

Matić kaže na kraju da je nevjerojatno da ni jedna braniteljska udruga nije reagirala na izjave Kolinde Grabar-Kitarović, od ove da je njenom suprugu nuđen status branitelja pa do one da “našim poginulima nije žao što su poginuli”.

Glavašević: Nuđenje braniteljskog statusa je moguće kazneno djelo

Bojan Glavašević, sin legendarnog vukovarskog izvjestitelja Siniše Glavaševića i bivši pomoćnik ministra branitelja u vladi Zorana Milanovića, kaže da se radi o vrlo ozbiljnom slučaju.

“Braniteljski status se ne nudi. Ili si u evidenciji ili nisi. Ako ti se nudi braniteljski status, onda je teoretski riječ o kaznenom djelu koje je moralo biti prijavljeno”, kaže Glavašević otvarajući pitanje i sukoba interesa, s obzirom na to da je Kolinda Grabar-Kitarović i dalje vrhovna zapovjednica, odnosno trgovanje utjecajem.

“U svakom slučaju, morala je do u detalje pojasniti o čemu se radi”, kaže na kraju Glavašević.

Kontaktirali smo Ured predsjednice, no do sada nismo dobili nikakav odgovor ili pojašnjenje. Pokušali smo doći i do Jakova Kitarovića i pitati ga tko mu je nudio status branitelja, ali i on je nedostupan za komentar.

Bačić: Kitarović je branitelj

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, rekao je o ovom slučaju da “koliko on zna, Jakov Kitarović ima braniteljski status”. Bačić je gostujući na N1 Televiziji rekao da je Kitarović bio branitelj.

“Bio je djelatna vojna osoba”, rekao je Bačić zaključivši da Kitarović nije konzumirao svoja prava iz braniteljskog statusa te da je upravo na to mislila Kolinda Grabar-Kitarović.

Podsjetimo kako je Kolinda Grabar-Kitarović rekla da je njenom suprugu “ponuđen status branitelja”, što je ipak dosta različito od onog što danas tvrdi Bačić.

Izvor: Index.hr