fbpx

JESU LI PROCIJENILI DA GUBI IZBORE? Strani diplomati počeli pohoditi Kolindine protukandidate

Predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj, više stranih ambasadora, započeli su se raspitivati o predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori i stavovima koje on zastupa kada je u pitanju vanjska politika, piše Nacional. Isto se događa i s Mislavom Kolakušićem, za kojeg se smatra da bi mogao ući u drugi krug izbora te Ivanom Pernarom.

Sve se počelo događati koncem protekloga tjedna, nakon što su se u javnosti pojavili rezultati prve ankete nakon objave lista kandidata, objavljeni na Novoj TV, koji pokazuju da je razlika između Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore unutar statističke pogreške te da im je Kolakušić opasno blizu.

“Sve dotad bili su uvjereni da Kolinda pobjeđuje, ali od tog trenutka počeli su postavljati pitanja kako će sve završiti”, navodno je Nacionalu otkrio visoki izvor iz HDZ-a.

Kad su u pitanju Milanović i Kolinda, s njima u vezi strani ambasadori nemaju nepoznanica. Ali sada se trendovi počinju okretati te u igru ozbiljno ulaze Škoro i Kolakušić, a možda i netko treći.

Isti Nacionalov izvor navodi kako se nitko od stranih ambasadora ni na koji način neće miješati u izbornu kampanju, ali smatra indikativnim da im i drugi privukli pozornost. Taj izvor navodi i da Kolinda Grabar-Kitarović do konca predizborne kampanje više nema pravo počiniti ijednu grešku, iako smatra da se može dovoditi u pitanje vjerodostojnost spomenutog istraživanja koje je agencija Ipsos provela za Novu TV. Više izvora iz blizine Kolinde Grabar-Kitarović za Nacional je potvrdilo kako je ona pogriješila što se previše vidljivo vezala uz zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Jedan od njih navodi:

“Kolinda je pogriješila u dvije stvari. Nije pogriješila kada je govorila o presumpciji nevinosti niti što mu je čestitala rođendan. Ali se s Bandićem previše družila u vrijeme kada su mu otvorene dvije toksične afere – smjena ravnatelja bolnice na Srebrnjaku i afera Advent”, piše Nacional.

Da se strani veleposlanici uistinu okreću od Kolinde dokazuje i predsjednički kandidat Ivan Pernar koji na svom facebook profilu sve više objavljuje slike sa stranim diplomatima.