fbpx

Malenoj Mili uspješno transplantirana koštana srž. Djed: Ovo je čudo

Malenoj Mili Rončević, za koju je Hrvatska prikupila 38 milijuna kuna, uspješno je u Philadelphiji gdje se nalazi na liječenju transplantirana koštana srž!

Potvrdio je to Milin djed Vladimir Rončević.

“Mogu potvrditi da je uspješno obavljena transplantacija i da oporavak teče prema planu. Malena se osjeća dobro”, prve su riječi koje nam je u telefonskom razgovoru rekao Milin djed. U glasu mu se osjećalo veliko olakšanje.

To i ne čudi jer je upravo transplantacija, koja je prema prvotnim planovima trebala biti obavljena ljetos, bila ključna stvar u Milinom liječenju rijetkog oblika leukemije u SAD-u.

“Zapravo, to je bio cilj i sve je bilo usmjereno prema tom cilju. Trebalo se dogoditi nešto ranije, ali Milin organizam je trebao biti u takvom stanju da to može uspješno podnijeti. Liječnici su postigli da organizam bude spreman za presađivanje. Obavljena je operacija uspješno, sve je u najboljem redu. To je čudo”, rekao nam je Milin djed Vladimir Rončević.

Kaže kako i dalje postoji strah, ali razloga za optimizam itekako ima.

“Naravno, uvijek je prisutan strah. Oporavak protječe u najboljem redu. Cijeli proces kemoterapije ubija zloćudne stanice, osnovni cilj je uništiti te stanice, onda ide transplantacija novih stanica, tako da leukemije u ovom trenutku nema. Riječ je o dugotrajnom i kompliciranom procesu o kojem je jednostavno pričati, ali ga je jako teško izvesti”, pojasnio je za Index Milin djed.

Borba za život u SAD-u

Mila Rončević je 2. travnja s roditeljima otputovala na liječenje u bolnicu Children’s Hospital of Philadelphia nakon ogromne akcije za prikupljanje novca za njeno liječenje kojoj se odazvala cijela Hrvatska.

Prema posljednjim podacima, skupljeno je 5,758.499,25 dolara, odnosno 38,114.540 kuna.

Njen otac tada je pozvao ljude da više ne uplaćuju jer je skupljeno puno više nego što je bilo potrebno.

Otac je prodao svoju kuću

Milin otac Marin Rončević prodao je svoju obiteljsku kuću, a novac od prodaje, zajedno s viškom uplaćenog novca za liječenje Mile, bit će uplaćen u fond koji će biti usmjeren u svrhu liječenja druge djece.

“Ideja je da se na razini Republike Hrvatske u Rijeci registrira fond koji će financirati ovakve slične slučajeve. Mili je trebalo 15 milijuna kuna, ostalo je oko 22 milijuna i mislim da neke donacije još uvijek pristižu. To će biti u fondu kojim će se sanirati ovakvi i slični slučajevi”, objasnio je Milin djed.

Ljudski život nema cijenu

“Fond se ne bi punio iz akcije u akciju, nego bi se punio stalno i skupljao bi se novac za djecu koja nemaju sredstava da se liječe. Naravno da je rješenje sustav, ali ako sustav ne može, onda su ovakve akcije dragocjene. Ljudski život nema cijenu, on se ne može mjeriti vrijednošću kuća. Fond zaklade apsolutno da, ali priču bi morao voditi sustav”, rekao je.

Izvor: Index.hr