fbpx

Mesić i bivši šefovi država regije poručuju: Srbija destabilizira Crnu Goru

Srbija je kriva za destabilizaciju stanja u Crnoj Gori, za ugrožavanje mira, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka u toj zemlji, ocijenila je skupina intelektualaca iz regije u pismu koje je medijima uputio Helsinški odbor za ljudska prava.

“Strateg, pokrovitelj, logističar i naredbodavac posljednjeg pokušaja destabilizacije Crne Gore je službeni Beograd, odnosno vlasti Srbije, Srpska pravoslavna crkva i najveće oporbene stranke”, istaknuto je u apelu koji potpisuje 88 osoba iz javnog života regije.

Među potpisnicima su nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan, nekadašnji ministar vanjskih poslova SFRJ Budimir Lončar, član nekadašnjeg Predsjedništva SFRJ Bogić Bogićević, te predsjednik tog predsjedništva SFRJ Raif Dizdarević, potom predsjedavajući bivšeg Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i kosovski odvjetnik Azem Vlasi.

Potpisnici: Još jedan pokušaj Beograda da se Crna Gora vrati u državni okvir Srbije

Apel su potpisali i povjesničarka Latinka Perović, pisci Vladimir Arsenijević, Svetislav Basara i Filip David, povjesničari Nikola Samardžić i Milivoj Bešlin, kao i predstavnici Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine te brojni novinari iz regije.

Riječ je, kako se navodi, o još jednom pokušaju Beograda da se Crna Gora vrati u državni okvir Srbije i da se spriječi njezino konsolidiranje kao samostalne i suverene države.

Usvajanjem Zakona o vjerskim zajednicama, koji je pripremljen u suradnji s Venecijanskom komisijom, Crna Gora je izmijenila zakon od prije pola stoljeća i poništila dekret tadašnjeg regenta Aleksandra Karađorđevića iz 1920. kojim je “ukinuta autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva”.

Novi pokušaj državnog udara

Time se, kako je ocijenjeno u apelu, u potpunosti zaokružuje državnopravni okvir Crne Gore.

“Otuda napadi velikosrpskih nacionalista na zakon koji je povod za novi pokušaj državnog udara”, navedeno je u apelu.

Upozoreno je da bi izravna posljedica “novog pokušaja destabiliziranja Crne Gore mogao biti oružani sukob, gubitak ljudskih života i materijalna razaranja”.

Nedopustiva pasivnost europskih institucija

Potpisnici apela ukazuju i da su mehanizmi destabiliziranja Crne Gore jednaki onima osmišljenim ’90-ih godina te da je zadržavanje te zemlje “pod beogradskim velikodržavnim patronatom najsigurniji način očuvanja ideje Velike Srbije”.

Potpisnici naglašavaju da je nedopustiva pasivnost europskih institucija i vlada demokratskih zemalja u osudi pokušaja destabiliziranja Crne Gore “na principima politike Slobodana Miloševića” i pozivaju sve političke čimbenike međunarodne zajednice i regije da osude destabilizaciju Crne Gore i regije “koju kreira i potiče službeni Beograd”.

Izvor: HINA