fbpx

VIDEO – ZAGAĐENJE ZRMANJE Obrovčani: Kriva je loša sanacija tvornice Glinice koja je zapravo bila praonica novca!

Prve slike o novom trovanju Zrmanje ali i Novigradskog mora, koje sa Karinskim morem čini praktički zatvoreni eko-sustav, javnosti je dao Igor Jurjević iz Obrovca, entuzijast i ljubitelj Zrmanje. Kad je od prijatelja iz Maslenice čuo da se u Novigradskom moru opet pojavile velike mrlje od mazuta, odmah je skočio do Jezera i dronom napravio nekoliko snimaka.

– Nije to bila nikakva sanacija, nego praonica novaca. Isto kao i sanacija bazena lužine. Što su tamo napravili? Ništa, nasuli su zemlju, a cijeli problem je ostao tamo gdje je i bio – ljuti se Nekić. Kaže da mazut u Zrmanju završi nakon svakih malo jačih kiša. Nekada i dva-tri puta godišnje. Nekada, kao nekidan, izađe toliko mazuta da zacrni cijeli tok rijeke, obalu, brodice, konopce i izlije se u Novigradsko more.

– Zvao sam ja policiju, inspektore, govorio zašto je to tako i odakle curi. Ali, evo, godine prolaze, nitko prstom makao nije – kaže Ante Nekić za Zadarski.hr

Malverzacije oko sanacije tvornice glinice u Obrovcu

“Možete svi mirno spavati kao bebice, ništa se ne može dogoditi”, izjavio je Miho Zrnić Marinović 2010. godine, vlasnik tvrtke Odlagalište sirovina, koja je od 2006. godine radila na sanaciji nekadašnje tvornice glinice u Obrovcu sve do podizanja optužnice i uhićenja 2011. godine kada je USKOK teretio Zrnića Marinovića i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea, za davanje i primanje mita, zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu i prikrivanje protuzakonito dobivena novca.

Donosimo pilog Dnevnik.hr