fbpx

GONG poziva vladu da uvede biračka mjesta u bolnice i staračke domove

GONG JE danas pozvao vladu da starijim i bolesnim osobama omogući pravo glasa zakonskim izmjenama koje bi uvele biračka mjesta u sve bolnice i umirovljeničke domove, kao i da omogući glasanje od kuće za one koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu.

“Pozivamo vladu da hitno riješi problem diskriminacije birača koji ne mogu pristupiti svojim biračkim mjestima, te podrobnije uredi glasanje na posebnim biračkim mjestima, uvodeći odredbe o oblicima izlaženja ususret biračima kao zakonske obaveze”, stoji u priopćenju GONG-a.

Upozorili su da stariji građani i bolesne osobe ne smiju biti tretirani kao građani drugog reda.

Navode da im se požalilo nekoliko desetaka birača starije životne dobi, bolesnih, teško pokretnih i osoba s invaliditetom da nisu mogli ostvariti svoje pravo glasa u prvom krugu izbora za predsjednika države.

“Za one birače koji su se na dan izbora zatekli na bolničkom liječenju Ustav propisuje da imaju opće i jednako biračko pravo. No, budući da zakon ne predviđa glasanje u bolnicama, takvi građani ostali su zakinuti za svoje ustavno pravo glasanja”, upozorili su iz GONG-a.

Nekim stanarima staračkih domova uskraćeno je pravo glasanja

Istaknuli su da je samo dio građana koji borave u domovima umirovljenika imao organizirano glasanje.

“Zaprimili smo pritužbe dijela umirovljenika kojima je pravo glasanja uskraćeno”, kažu iz GONG-a.

Naglašavaju kako su birački odbori dužni organizirati dolazak do domova onih koji opravdano ne mogu doći na biračko mjesto.

U preporuci Državnog izbornog povjerenstva stoji da birački odbor treba kontaktirati na izborni dan, prijepodne do 12 sati, kako biste zatražili dolazak kući, ili se javiti nadležnom izbornom povjerenstvu tri dana prije izbora.

No iz GONG-a upozoravaju da iako su upute objavljene na internetskim stranicama DIP-a, građani i dalje nisu sustavno informirani o toj mogućnosti.

“Ustavno je pravo glasanja na izborima u Hrvatskoj i dalje, nažalost, pravo samo za neke građane, odnosno one koji se mogu pobrinuti sami za sebe, a za marginalizirane i ranjive skupine ako to tehnički uvjeti dopuštaju”, ističe GONG.

Dodaju da je izostala vidljiva kampanja državne administracije oko roka do kojega se građani mogu prijaviti za glasanje u drugom krugu izvan mjesta prebivališta.

Izvor: HINA