fbpx

Građani su 1995. morali plaćati kamate od čak 19,75%, Kolindina je bila 4,5%

Prema podacima Hrvatske narodne banke za 1995. godinu, za kratkoročne kredite stanovništvu bez valutne klauzule kamate su bile na razini od 19,75 posto dok je za dugoročne kredite s valutnom klauzulom za stanovništvo kamata bila 11,42 posto. Istovremeno je kao zaposlenica ministarstva vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović dobila povlašteni kredit s kamatom od samo 4,5 %.

“1995. ste dobili kredit od 4 posto kao službenica Ive Sanadera”. Spočitnuo je Kolindi Grabar Kitarović Zoran Milanović na jučerašnjem sučeljavanju na HRT-u.

“Da dobila sam kredit sukladno pravilniku Ministartsva vanjskih poslova s kamatom od 4,5 posto. To je bio najniži kredit u Ministarstvu, u potpunosti sam ga isplatila. Nemam nikakve zadrške, sve što sam zaradila zaradila sam svojim novcem, rekla je Grabar Kitarović.

Upravo se iz njegog primjera može vidjeti kako je funkcionirala Hrvatska 90-tih. Dok su jedni ginuli na ratištima, drugi, članovi HDZ-a su dobivali povlaštene kredite.

HDZ-ovci su njima kupovali nekretnine što je drugima bilo nedostupno. Danas se kupaju u novcu.

HDZ-ovci na višim položajima, povlaštenim su kreditima, tzv. menadžerskim kupovali tvrtke koje su davali kao zalog. U pravilu su tvrtke odvodili u stečaj kako bi masno prodavali atraktivna zemljišta na kojima su se nalazile.

Tako su se jedni besramno bogatili dok su drugi krvarili na ratištima da bi povratkom ostali bez radnih mjesta. Da bi izbjegao bunt, HDZ ih je slao u mirovine. Da bi danas kukali kako u mirovinskom sustavu nema novca te da se zato građani treba raditi dulje.

Izvor: Paraf.hr