fbpx

Kujundžićeva luksuzna vila u rodnom kraju gotovo dvostruko veća od prijavljene

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u imovinskoj kartici naveo je da njegova kuća u rodnoj Ivanbegovini ima 100 kvadrata te da nema okućnicu.

No ta je kuća u zemljišnim knjigama gotovo dvostruko veća, ima 184 kvadrata, a nalazi se na zemljišnoj čestici velikoj čak 1016 kvadrata, kako je objavila Slobodna Dalmacija.

Također, Kujundžić je naveo vrijednost kuće od 533 eura po kvadratu, što je neobično malo za dvoetažnu vilu obloženu finim kamenom, uz bazen u dvorištu, kovanu ogradu i ostale značajke luksuznog stanovanja.

Vrijednost gotovo 1,5 milijuna kuna veća od prijavljene

Koliko god bila diskutabilna navedena tržišna cijena objekta koji se nalazi između Imotskog i obronaka Biokova, vrijednost druge kuće HDZ-ovog ministra Kujundžića koju je kupio u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni još je diskutabilnija.

Riječ je o kući u zagrebačkom naselju Markuševec, a u njegovoj imovinskoj kartici stoji da je kuća od 132 kvadrata procijenjena na 900.000 kuna. Ministar tvrdi da je sve transparentno i da je 2010. godine, kada ju je kupovao, ta kuća zaista koštala 100.000 eura, a da je kad je postao ministar i morao popuniti imovinsku karticu 2016. godine, ta kuća procijenjena na 120.000 eura.

Prema ugovoru o kreditu iz 2010. godine, kada je Kujundžić kupovao kuću u Markuševcu, banka je procijenila da kuća vrijedi 2,373.450 kuna. To je gotovo milijun i pol kuna više nego što je ministar prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Nadalje, prema procjeni vještaka OTP banke 2016. godine ta je kuća vrijedila 1,680.000 kuna, odnosno 800.000 kuna više nego što je Kujundžić prijavio.

“To je vrijeme kada su tržište nekretnina i cijene bile na najnižoj razini… Tržište nekretnina se 2016. godine počelo pomalo oporavljati te su mi stručnjaci rekli da je procijenjena vrijednost kuće u tom trenutku oko 120.000 eura. Zadnje tri godine cijene nekretnina vrtoglavo rastu te bi po procjeni stručnjaka ta ista kuća vrijedila oko 250.000 eura, iako bi, po mišljenju stručnjaka, a s obzirom na lokaciju kuće, teško bilo naći kupca za taj iznos”, glasilo je Kujundžićevo objašnjenje.

Kuća u Maksimiru

Krajem prošle godine na ime Kujundžićeve supruge Tatjane kupili su još jednu kuću u Zagrebu te su tvrdili da je kuću s okućnicom u Maksimiru, ukupne površine 288 četvornih metara, platila 1,462.500 kuna.

Ministar Kujundžić naveo je da su za kupnju te kuće podigli kredit od 100.000 eura u PBZ-u, 55.000 eura platili iz ušteđevine koja je na računu u PBZ-u, a 40.000 eura privatno posudili od prijatelja, pri čemu je ugovor o pozajmici za kupnju kuće ovjeren kod javnog bilježnika te novac uplaćen na račun prodavatelja kuće.

Zanimljivo je pritom da je 62-godišnji Milan Kujundžić nekoliko godina prije mirovine bez ikakvih problema za kupnju te kuće dobio kredit u PBZ-u s kamatnom stopom od 2 posto. Takvu kamatnu stopu, kazao je, imaju svi liječnici u Hrvatskoj.

Izvor: Index.hr