fbpx

Onečišćenje Zrmanje sada istražuje i policija

Zadarska policija u suradnji s nadležnim službama provodi izvide zbog onečišćenja rijeke Zrmanje, potvrdila je Dnevniku Nove TV glasnogovornica zadarske policije.

Po nalogu Državnog inspektorata, Hrvatske vode danas postavljaju upijajuće brane kako se onečišćena tvar ne bi spuštala nizvodno. Čisti se i okolni šaš zagađen mazutom.

Kako tvrde iz Državnog inspektorata, životinje nisu uginule te zdravstvena ispravnost vode u Zadarskoj županiji nije dovedena u pitanje.

Katastrofa je gora nego što se mislilo

Ekološka katastrofa koja je pogodila rijeku Zrmanju zagađenjem velikim količinama mazuta žestoko je odjeknula u javnosti.

Nakon što su javno izišla i neka navodno stručna pojašnjenja o opet navodnim krivcima, u kojima odgovorni peru ruke, građani su pokrenuli peticiju koju upućuju Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te osobno ministru Tomislavu Ćoriću, piše Morski.

Prvo su se pojavile informacije da je u rijeku i kanjon ispušteno oko 250 tisuća litara mazuta iz bivše tvornice glinice kod Obrovca. No čini se da je to samo vrh sante leda.

Razmjeri onečišćenja okoliša uključuju i oko 44 milijuna litara opasnog lužnatog materijala, oko 5000 litara visoko kancerogenog PCB ulja iz transformatora te stotinjak nestalih radioaktivnih doza tzv. mjerača protoka u konzervama od pet kilograma, koji su seljaci u obližnjim Jasenicama kasnije koristili kao utege za sijeno.

Opasne tvari

Prema riječima sugovornika Slobodne Dalmacije, inženjera kemijske tehnologije i bivšeg zaposlenika propale tvornice, koji je kao stručnjak bio angažiran na posljednjoj, trećoj fazi njezine sanacije od 2006. do 2010. godine, neodgovorni i kriminalni postupci pojedinaca prilikom demontaže tvorničkih postrojenja u okolišu su ostavili oko 120.000 kubika raznoraznih medija korištenih u postupku proizvodnje glinice iz boksitne rudače.

“Nitko od njih neće kazati tko je prije rata naredio i proveo miniranje 22 tanka lužnatog materijala. U svakom spremniku je bilo oko 2000 kubičnih metara te opasne tvari, pa kad to pomnožite dobijete da je 44.000 kubika lužnatog materijala završilo u nezaštićenom tlu bivše tvornice! Nitko od njih neće kazati kada je i gdje nestao bakar i ulje iz transformatora bivše energane snage 20 megavata, koja je radila na mazut. Netko je ukrao tri tone bakra vrijednog tri milijuna eura, a da bi izvukao bakar, iz tih je transformatora trebalo ukloniti ulje. Riječ je o najopasnijem mogućem otrovu, stručno ga zovu PCB, i visoko je kancerogen. Što mislite, da su ulje propisno izvadili i zbrinuli na propisan način? Naravno da nisu!” govori izvor i potom otkriva možda i najbizarniji dio ove nevjerojatne priče.

“Nitko od tih današnjih dušobrižnika ne želi objasniti kako je nestalo stotinjak radioaktivnih doza mjerača protoka. Oni su se čuvali u tzv. betonskim kioscima unutar tvornice i bili su spakirani u konzerve od po pet kilograma. Korišteni su u proizvodnji glinice, mjerili su brzinu protoka uz pomoć radioaktivnih čestica, izotopa urana. Doza zračenja nije bila opasna za zdravlje.

Koliko mi je poznato, nitko od ljudi koji su radili s njima nije imao štetnih posljedica za zdravlje. Ali oni su imali svoju vrijednost i cijenu. Kad sam primijetio da su nestali prijavio sam sve policiji, a istraga je završena 2000. godine. Otkriveno je da je većina tih radioaktivnih konzervi završila u Jasenicama, u istom dakle mjestu odakle se danas javljaju neki ‘zabrinuti građani'”, kaže on.

Izvor: Index.hr