fbpx

Plenković je hladno izjavio da su županije u kojima vlada HDZ opustošene!

Plenković je svojom brzopletom izjavom samo svratio pažnju javnosti na dosta evidentnu činjenicu da vlast HDZ ne donosi građanima život posut ružama. U godini parlamentarnih izbora to je gaf koji će mu među njegovima teško biti oprošten, komentira Sanja Modrić, Telegram.hr

Prema predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, totalno je zabrazdio ukrivo svatko tko smatra da je Kolinda Grabar-Kitarović izgubila izbore prvenstveno jer je – na primjer – kao predsjednica bila potpuno nedorasla. Ili – opet na primjer – jer je u HDZ-u rusvaj. Ili možda zato što je kampanja njihove kandidatkinje bila jedan nezapamćeni cirkus. Plenković je sve te traljave analitičare upozorio koliko griješe jer je on otkrio da posrijedi nešto sasvim četvrto.

Za poraz Kolinde Grabar-Kitarović po njegovim su spoznajama, dakle, krivi građani koji su u Hrvatskoj ostavili lonce, krevete i iskrivljene bicikle ispred kuće i otišli tražiti sreću u inozemstvu. A budući da je egzodus stanovništva svih ovih godina bio najveći iz Slavonije i Like, starih uporišta HDZ-a, morala je propasti i Grabar Kitarović. Ona je kolateralna žrtva iseljavanja i demografskog pada. HDZ-ovi glasači su otišli i ona nije dobila dovoljno glasova tamo gdje ih je morala dobiti.

Koliko dekoncentriran moraš biti za ovakvu izjavu? 

”HDZ pobjeđuje u dijelovima Hrvatske koji su u demografski u znatno lošijem stanju od onih u kojima pobjeđuje SDP”, rekao je Plenković i ostao živ. Kao, vražji narod, kidne i ostavi te na cjedilu kad ga najviše trebaš.

Tko god je čuo tu politički samoubilačku izjavu vjerojatno je pomislio da je predsjednika HDZ-a napala visoka temperatura ili da mu se upalilo slijepo crijevo pa trpi strašne bolove. Jer koliko dekoncentriran moraš biti da takav nož u prsa zabiješ stranci čiji si predsjednik, pa i samome sebi, i to baš u momentu friškog političkog poraza. No, kako kratka pamet i poltronstvo obično idu ruku pod ruku, tako je Plenkovićevom grbavom stazicom već danas vjerno krenula i njegova ministrica demografije Vesna… kako ono? Bedeković.

”Rezultat predsjedničkih izbora posljedica je nepovoljnih demografskih trendova, posebice u Slavoniji”, odverglala je gospođa Bedeković uzdajući se u to da je uvijek najsigurnije zakleti se na šefovu riječ. Nije joj moglo pasti na pamet da bi je on sada najradije progutao. Jer konstatirao je kako HDZ ne zna upravljati tamo gdje upravlja, a drugi, eto, znaju.

Najgore za Plenkovića je to što je posve u pravu

Najgore je za Plenkovića što je, zapravo, posve u pravu. Kolinda Grabar-Kitarović je doista nekidan dobila više glasova od konkurenta u županijama koje su puno godina pod vlašću HDZ-a, a većinom su ostale najslabije razvijene i utoliko je iz njih otišlo van najviše ljudi.

Suprotno tome, Zoran Milanović u najvećoj je mjeri skupio svoju pobjedničku kvotu u četiri županije koje su najrazvijenije, koje rastu i idu naprijed, gdje je BDP po glavi stanovnika najveći i gdje su zato i građani najzadovoljniji.

Za Milanovića su glasali ekonomski najuspješniji ljudi 

Rezultati izbora su pokazali da najviše Milanovićevih birača živi i radi u Gradu Zagrebu, Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Zagrebačkoj županiji. To su ekonomski najuspješnije županije u Hrvatskoj. Milanović je pobijedio i u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji koje su također iznadprosječno rangirane. U takvim su županijama veće plaće, više je posla, administrativno su sređenije i zato ih je napustilo razmjerno puno manje stanovnika nego one koje su razvojno na dnu ljestvice. Ni u jednoj od njih nije na vlasti HDZ.

S druge strane, nakon što je Miroslav Škoro ispao iz utrke, Kolinda Grabar-Kitarović postala je favorit u pet slavonskih županija koje su najsiromašnije u Hrvatskoj i sve zaostaju za hrvatskim prosjekom za više od 40 posto. Dobila je više glasova i u Lici, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Šibensko-kninskoj županiji koje su sve odreda u kategoriji ispodprosječno razvijenih. U svih devet na vlasti je HDZ.

Gaf koji neće biti tako skoro oprošten

Među HDZ-ovim županijama u kojima je više glasača zaokružilo Kolindu, Dubrovačko-neretvanska županija je po ekonomskim rezultatima peta i najbolja, dok su Zadarska i Splitsko Dalmatinska na osmom i dvanaestom mjestu.

In toto, Plenković je svojom brzopletom izjavom samo svratio pažnju javnosti na dosta evidentnu činjenicu da vlast HDZ ne donosi građanima život posut ružama. U godini parlamentarnih izbora to je gaf koji će mu među njegovima teško biti oprošten.

Piše: Sanja Modrić / Telegram.hr