fbpx

UDRUGA SUGLASJE “Kazna za pravednost”

Priopćenje za medije udruge Suglasje prenosimo u cijelosti.


Kazna za pravednost

Nedavno se dogodilo veliko ruglo i sramota u sustavu MUP-a s posljedicom otkazivanja ugovora o radu hrvatskom redarstveniku Števanji iz razloga jer je prijavio prekršaj u prometu visokog dužnosnika MUP-a, a zbog prebrze vožnje u naseljenom mjestu (trostruko veće od dopuštene).

Vijest se brzo proširila o toj nepravdi pa je došlo i do manjih kadrovskih rošada ali nije bilo milosti za redarstvenika. Njemu nije oproštena “krivnja“ jer je prekršio pravilnik o radu i odavanju tajne za stvari koje po mišljenju struke ne bi trebao imati posljedice udaljavanjem iz službe.

Redarstvenik je u obnašanju dužnosti postupio pravilno prijavivši prekršaj kao i svaki drugi do sada, ali je njegov postupak kažnjen gubitkom prava na rad i život od rada.

U stotinama sličnih prekršaja u prometu možda bi redarstvenik bio pohvaljen jer bi takvim postupkom doprinio punjenju državnog proračuna.

Međutim u ovom je slučaju uhvaćen u prekršaju nedodirljivi visoki dužnosnik, hrvatskome redarstveniku nema oprosta već samo kazna i kazna, da dobro zna s kim ima posla.

Na taj način poslana je poruka svima koji u svojem radu imaju pravo i slobodu provoditi zakon , da se to ne odnosi na nedodirljive dužnosnike, pa makar oni svojim postupcima kršili zakon i time ugrožavali živote drugih.

Zamislimo do kakvih posljedica u budućnosti možemo doći ako ovakav slučaj postane praksa. Stvorit će se osjećaj nesigurnosti i neslobode i stvaranje kasti i klanova u većem opsegu nego do sada.

U EU smo ušli zbog oslobađanja stoljetnoga tereta svih nepoželjnih društvenih gibanja koje su nas do sada vukle natrag, te da oslobođeni krenemo brže naprijed u izgradnji bolje i pravednije Hrvatske.

U susjednim razvijenim zemljama Europe ovakav slučaj nepravde ne može se dogoditi, jer postoji sustav vrijednosti koji se izgrađuje i nadograđuje, a loši postupci i prakse se ne stavljaju se pod tepih.

Kod nas su tepisi puni prljavih stvari i treba ih čistiti temeljito, a prema našoj javnosti i Europi šalje se iskrivljena slika.

Visokorangirani čelnik iz sustava prilikom njegovog uspinjanja dobio je potporu i promidžbu da će uporabiti kvalitetni alat za čišćenje korova koji se razmnožio, a dogodilo se suprotno.

Bahato je zlorabio svoj položaj i ponašao se suprotno od primjerenog te ostao neokrznut s premještajem u službi.

Sretna je okolnost jer u trostruko većoj brzini vožnje od dopuštene kroz naselje nije nitko stradao , ali se i to vrlo lako moglo dogoditi.

Redarstvenik je vjerojatno u svojoj praksi vjerovao da su ovakvi prekršaji kažnjivo djelo i opomena svima da nema oprosta za nikog u kršenju zakona, a dogodilo mu se kao i poznatoj osobi, zaposlenici i zviždačici Vesni Balenović iz INE.

Ona je ukazujući na višegodišnji gospodarski kriminal u INI, također ostala bez posla , jer je navodno odala poslovnu tajnu.

INA je nakon nekoliko godina od poznatog skandala krađe goriva i dr; prodana Mađarima i otrgnuta iz većinskog državnog vlasništva.Danas ako bi želili vratiti INU moramo platiti trostruku cijenu ili je možda nikad nećemo više imati u onakvom obliku i moći kakva je bila prije privatizacije.

Na kraju trebamo se svi zapitati je li višegodišnja „hrvatska šutnja“ nametnuta od moćnih struktura vlasti u bivšoj Jugi do sadašnje „neovisne HRVATSKE“? doprinijela gubitkom temeljnjih vrijednosti hrvatskog društva i imamo li mi hrvatska većina pravo na šutnju, a zbog naše sve neizvjesnije budućnosti.

Udruga SUGLASJE
Srećko Rudela , predsjednik